Financiar-Bancar — April 25, 2018 at 2:37 am

Ce termen au încasarea facturilor din România?

by

Termenul mediu de încasare a facturilor în România pentru companiile cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro este de 158 de zile, afectând peste 98% din totalul afacerilor de pe piața locală, potrivit datelor Instantfactoring.com, companie fintech românească de factoring.

1Conform statisticilor naționale privind mediul de afaceri, ponderea datoriilor înregistrate de companii pe termen scurt față de furnizori este de 55%, iar media gradului de îndatorare al companiilor cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro este de 75%. În România, firmele cu o cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro reprezintă peste 98% din totalul afacerilor și însumează 26% din cifra de afaceri totală a companiilor.

De asemenea, ponderea datoriilor înregistrate de companii pe termen scurt din totalul datoriilor a crescut cu circa 15% în ultimii ani, de la 58% în 2008 la 73% în 2015. Sectoarele de activitate cele mai afectate de întârzierea de plată și de termenul de încasare mai mare de 120 de zile sunt: construcții, distribuție, agricultură, transporturi, metalurgie, servicii prestate întreprinderilor.

Analizele relevă faptul că peste 90% dintre instituțiile bancare din România nu acceptă spre finanțare firme mici sau care abia și­ au început activitatea. Băncile oferă soluții de finanțare mult prea inflexibile pentru nevoile afacerilor mici, iar timpii mari de răspuns, birocrația fluxului de aprobare și necesitatea prezentării unor garanții descurajează încercările companiilor de a accesa o finanțare. Lipsa de automatizare a unor procese și fluxuri interne în banci face ca, în cele mai multe cazuri, randamentul obținut în urma finanțării unei companii mici să nu încurajaze acest gen de finanțări.

În acest context, Instant Factoring își propune să transforme în bani orice factură în valoare de maximum 10.000 lei (TVA inclus) care mai are până la scadență cel puțin șapte zile și cel mult 120 de zile, în mai puțin de 24 de ore, cu ajutorul tehnologiei fintech. După încărcarea facturii pe platformă de către client, acesta primește un răspuns pozitiv sau negativ în două ore, iar în 24 de ore de la răspunsul pozitiv se va face viramentul bancar în contul său, fără a avea nevoie de alte documente. Costul serviciului este reprezentat de un singur comision, în valoare de 3% pe lună din suma totală a facturii, care va fi afișat automat în momentul încărcării facturii de către client.