NEW TECHNOLOGY — April 25, 2018 at 3:08 am

Fujitsu crește performanța sistemului de inteligență artificială RAIDEN

by

Fujitsu a îmbunătățit în mod semnificativ performanța RAIDEN (Riken AIp Deep learning Environment), un sistem informatic pentru cercetarea inteligenței artificiale inițiat în 2017 de Centrul RIKEN pentru Advanced Intelligence Project (AIP Center), brațul de cercetare AI al RIKEN. Actualizarea sistemului de către Fujitsu s-a bazat pe o comandă primită de la RIKEN, iar RIKEN AIP Center îl pune în funcțiune din aprilie 2018.

RAIDEN-ul modernizat și-a sporit performanțele cu o marjă considerabilă, trecând de la o performanță teoretică totală inițială de patru petaflopi la 54 de petaflopi plasându-l în topul sistemelor japoneze. În construirea acestui sistem, Fujitsu își demonstrează angajamentul de a sprijini cercetarea de ultimă oră în Japonia.

RAIDENPentru serverele GPU specializate pentru deep learning, sistemul a fost modernizat de la serverele NVIDIA DGX-1 cu GPU-urile NVIDIA Tesla P100 la cele mai recente GPU-uri NVIDIA Tesla V100. În plus, prin creșterea numărului de servere DGX-1 de la 24 la 54, sistemul actualizat realizează o performanță computațională de 54 de petaflopi.

Pentru serverele cluster computerizate capabile de procesare mai generală, în plus față de 32 de servere Fujitsu Server PRIMERGY RX2530 M2 x86 existente, Fujitsu a implementat recent 64 de servere suplimentare Fujitsu Server PRIMERGY CX2550 M4. În plus, a implementat o unitate Fujitsu Server PRIMERGY RX4770 M4 ca server de calcul care gestionează volume mari de date.

De când a început operațiunile de la livrarea sistemului în aprilie 2017, Centrul RIKEN AIP din Japonia a operat RAIDEN pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologiei AI de generație următoare. O astfel de cercetare AI de vârf este realizată cu rețele neuronale demari dimensiuni, o metodă de machine learning, în special în deep learning.