Esential — May 1, 2018 at 6:55 am

Europa finanţează inteligenţa artificială

by

Horizon 2020Comisia Europeană a anunţat zilele acestea că va suplimenta cu 1,5 miliarde euro investiţiile în proiecte de inteligenţă artificială (AI) pentru perioada 2018-2020 sub auspiciile programului de cercetare-inovare denumit Horizon 2020. Anunţul aproape că vine simultan cu un alt anunţ, efectuat recent de guvernul Marii Britanii, conform căruia guvernul britanic va aloca finanţări suplimentare de 300 milioane lire sterline sectorului AI faţă de miliardul de lire sterline deja alocat.

Ca parte a iniţiativei de finanţare, Comisia Europeană a declarat că se aşteaptă ca investiţiile de 1,5 miliarde euro să declanşeze eforturi adiţionale de investiţii, de circa 2,5 miliarde euro, din partea parteneriatelor public-privat existente, cum sunt cele legate de big data şi robotică. Conform unei strategii pe trei direcţii de construire a unor capabilităţi AI europene puternice, Comisia Europeană a adăugat că finanţările vor fi folosite la sprijinirea dezvoltării proiectelor AI în sectoare socotite esenţiale, de la transportul public la sănătatea publică.

Intenţia exprimată clar este aceea de conectare şi întărire a centrelor de cercetare AI din întreaga Europă, precum şi de încurajare a testării şi experimentării în această zonă. De asemenea, Comisia Europeană va sprijini dezvoltarea unei platforme AI de tip “on-demand”, care să furnizeze acces la resurse AI relevante în spaţiul UE pentru toţi utilizatorii.

Într-o declaraţie publică, vicepreşedintele CE pentru piaţa digitală unică, Andrus Ansip, a spus: “Aşa cum s-a întâmplat cu aburul şi electricitatea în trecut, inteligenţa artificială ne transformă astăzi universul. Ea generează provocări noi, pe care Europa trebuie să le satisfacă împreună ca AI să reuşească să funcţioneze pentru toţi. Trebuie să investim cel puţin 20 de miliarde de euro până la sfârşitul anului 2020. Comisia Europeană îşi joacă rolul ei. De astăzi oferim un imens stimulent cercetătorilor, ca aceştia să poată dezvolta generaţia următoare de tehnologii şi aplicaţii AU, dar şi firmelor, ca acestea să îmbrăţişeze şi să incorporeze aceste tehnologii şi aplicaţii.”

Pe lângă finanţare, Comisia Europeană a apelat la statele membre să-şi modernizeze sistemele educaţionale şi de instruire, şi să sprijine tranziţiile de pe pieţele muncii. Pentru aceasta, CE va sprijini parteneriatele dintre mediul educaţional şi cel de afaceri ca să atragă şi să păstreze mai multe talente AI în Europa, va înfiinţa scheme dedicate de instruire cu sprijin financiar din partea programului European Social Fund, şi va sprijini formarea de abilităţi digitale, competenţe în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică (deja celebra zonă STEM), antreprenoriatul şi creativitatea.