NEW TECHNOLOGY — May 1, 2018 at 6:58 am

Un viitor axat pe centrul de date

by

hybrid ITDigitizarea lumii în care trăim se bazează din ce în ce mai mult, în opinia gigantului tehnologic Fujitsu, pe întărirea centrelor de date. Explicaţia? Oamenii devin din ce în ce mai conectaţi şi vor din ce în ce mai multe servicii intuitive. Iar companiile, indiferent că sunt mici, medii sau mari, trebuie să se adapteze la o astfel de evoluţie a cererii şi la ceea ce înseamnă asta pentru mediul lor IT.

În viziunea Fujitsu, o soluţie constă în transformarea centrului de date al companiei într-un instrument care stimulează transformarea digitală a companiei. Asta înseamnă transformarea centrului de date într-un centru de inovare şi alinierea constantă a lui la evoluţia nevoilor de afaceri.

Contruirea unui centru de date axat pe nevoile afacerii nu reprezintă o sarcină uşoară, însă imensul avantaj al unui asemenea proces este acela că, odată adoptat, beneficiarul nu se va mai chinui să se adapteze unei lumi hiper-conectate. Evident, nu poate exista o abordare de tipul “un produs care acoperă orice nevoie” atunci când e vorba de centre de date. Ca atare, Fujitsu sugerează plecarea de la priorităţile de afaceri, urmată de potrivirea acestora cu amestecul corect de produse, servicii şi soluţii. Se obţine astfel o abordare holistică şi solidă peste întreg perimetrul afacerii.

Fujitsu propune pieţei, în acest sens, o soluţie bazată pe patru componente: stocare de date, procesare modernă de date, integrare IT şi servicii de tip cloud hibrid.

Stocarea de date este asigurată prin echipamentele Eternus, care se caracterizează prin rată ridicată de disponibilitate, scalabilitate crescută şi timpi reduşi de recuperare în caz de incidente. Cu ajutorul lor, susţine Fujitsu, se îmbunătăţesc productivitatea şi agilitatea, se creşte viteza fluxurilor de date, se reduc capacităţile nefolosite, micşorându-se astfel costul total de stocare, şi se scalează cu uşurinţă nevoia de stocare în zone de creştere imprevizibilă a volumelor de date.

Procesarea de date este asigurată de serverele Primergy, bazate pe procesoare Intel Xeon. Conform Fujitsu, serverele oferite asigură optimizarea resurselor de procesare, astfel încât nevoile de extindere legate de noi aplicaţii să fie în permanenţă acoperite, acum şi în viitor. Iar acest fapt se realizează printr-un portofoliu complet de echipamente care include servere versatile tower şi rack, servere hiperconvergente şi servere misssion critical pentru continuitate în caz de incidente.

La rândul ei, construirea infrastructurii unui centru de date se dovedeşte adesea complexă şi consumatoare de timp. Aici intervine a treia componentă a ofertei Fujitsu, reprezentată de sistemele integrate. Conform producătorului nipon, aceste sisteme reduc efortul de implementare a unui nou serviciu de afaceri, elimină riscurile asociate testărilor, ciclurilor de planificare şi alcăturii unei arhitecturi corecte de elemente, accelerează livrarea de servicii către clienţi, optimizează resursele şi realizează economii Capex sau Opex.

În fine, a patra componentă este denumită Fujitsu Hybrid IT. Prin intermediul ei se integrează în mod fluid mediile cloud de tip privat, public şi managed cu IT-ul existent on-premises, în scopul îmbunătăţirii agilităţii, accesibilităţii şi furnizării de rezultate finale mai bune. Iar toate acestea se pot realiza cu bugete IT prudente, astfel încât integrarea Hybrid IT să fie cât mai eficientă din punct de vedere costuri.