INTERVIU — May 3, 2018 at 6:56 am

Konrad Goleman, Allied Telesis: Proiectele IoT nu reprezintă apanajul exclusiv al oraşelor mari

by

KonradAllied Telesis a participat la congresul Smart Cities CEE, în Cluj, agenda evenimentului cuprinzând numeroase teme de discuţie, precum: opțiuni de finanțare pentru proiecte smart city, strategii, transport și mobilitate, orașe digitale sau planificare și reconstrucție; evenimentul fiind dedicat administraţiilor publice din Cluj. Despre rolul jucat de Allied Telesis în această ecuație, am discutat cu Konrad Goleman, Solution Development Manager & Distinguished Engineer, Allied Telesis.

Club IT&C: Lumea se îndreaptă către oraşe inteligente şi IoT. Cum ar trebui să evolueze reţelele pentru a face faţă noilor provocări?

Konrad Goleman: Soluţiile IoT pot încărca mult infrastructurile de reţea existente. O primă astfel de provocare este legată de creşterea exponenţială a dispozitivelor care comunică prin Internet. Pe măsură ce creşte numărul de dispozitive conectate la Internet, volumul de trafic generat de ele este, de asemenea, aşteptat să crească semnificativ. În acelaşi timp, dispozitivele devin tot mai sofisticate, ca şi caracteristicile furnizate de ele. Asta înseamnă că volume şi mai mari de date sunt generate de dispozitivele în creştere ca număr. Infrastructura de reţea trebuie să fie rezistentă deoarece cu fiecare nouă adoptare de soluţii IoT noi, utilizatorii, firmele, oraşele şi instituţiile guvernamentale devenim tot mai dependenţi de capacitatea de a furniza date în mod fluid. Numărul în creştere de dispozitive conectate generează, de asemenea, provocări din perspectiva gestiunii reţelei. Infrastructura de comunicaţii devine tot mai complexă şi la fel se întâmplă cu sarcinile manageriale de monitorizare, îmbunătăţire performanţe, actualizare şi depanare.  Liderii din domeniul tehnologiei informaţiei, precum Allied Telesis, ajută la atenuarea acestor probleme potenţiale în adoptarea soluţiilor IoT. Reuşim asta prin furnizarea unei game largi de produse şi soluţii de infrastructură de reţea de mare performanţă, care satisfac nevoile tot mai mari. Reuşim asta, de asemenea, prin dezvoltarea de instrumente şi tehnologii sofisticate, care ajută la gestionarea nu doar a infrastructurii de reţea în sine, ci şi a unei game largi de dispozitive IoT, cum ar fi senzorii. Aceste instrumente reduc semnificativ costurile de operare ale reţelei prin automatizarea multor sarcini rutiniere. De asemenea, capabilităţile avansate de diagnoză incorporate în aceste instrumente ajută la depanările rapide în caz de apariţie incidente.  Club IT&C:  Allied Telesis poate furniza, atât acum cât şi în viitor, soluţii eficiente şi securizate pentru oameni, organizaţii şi “lucruri inteligente”?

Konrad Goleman: Allied Telesis recunoaşte importanţa IoT şi continuă extinderea capabilităţilor  Envigilant prin adăugarea de noi caracteristici platformei şi construirea de parteneriate cu lideri tehnologici.   Platforma Envigilant a fost proiectată cu gândul la scalabilitate. Acest fapt îi permite să-şi găsească utilizarea într-o gamă largă de aplicaţii. Aplicaţiile pot varia de la instalări pe scară mică prin utilizarea de servere incorporate, unde amprenta mică şi consumurile energetice mici sunt esenţiale, până la clustere de edge computing, capabile să consume datele generate cu frecvenţă de milisecunde, şi până la instalări tip centru de date, capabile să proceseze eficient date provenind de la un număr mare de surse de date. Securitatea este esenţială pentru IoT. Allied Telesis foloseşte soluţiile sale SES sau Secure Enterprise Software Defined Networking pentru a proteja componentele soluţiei şi datele din cadrul reţelelor IoT. SES răspunde instantaneu la alerte şi blochează tarnsferul ameninţărilor oriunde în cadrul reţelelor clasice sau ale celor wireless. SES interoperează cu reţele conţinând switch-uri compatibile OpenFlow şi o gamă întreagă de produse de tip firewall fizic şi virtual, şi de tip deep packet analysis, provenind de la peste 30 de parteneri tehnologici specializaţi în securitatea cibernetică. Club IT&C:  În plus faţă de portofoliul existent de tehnologii şi servicii furnizate, este nevoie de un ecosistem de parteneri? De ce?

Konrad Goleman: Ecosistemul puternic de parteneri este esenţial pentru furnizarea cu succes a soluţiilor IoT. Implementarea cu succes a proiectelor IoT necesită expertiză interdisciplinară pe care o singură firmă nu o poate furniza. Constituirea de echipe cu alte companii de tehnologie reprezintă cea mai eficientă cale de a livra cele mai noi soluţii construite cu cele mai bune componente şi produse existente pe piaţă.

Adevăratul potenţial al soluţiilor IoT se dezvăluie prin integrarea sistemelor, iar parteneriatele tehnologice devin un factor cheie care permite integrarea orizontală între sisteme. Prin combinarea datelor din diverse surse descătuşăm valori noi, care sunt exprimate în termeni de câştiguri pentru eficienţa operaţională şi pentru calitatea serviciilor furnizate cetăţenilor.

Club IT&C: Care sunt cele mai semnificative provocări pentru orice proiect de oraş inteligent?

Konrad Goleman: Fiecare tehnologie emergentă generează provocări pe lângă oportunităţi. Iar Internet of Things nu diferă cu nimic. Proiectele de oraşe inteligente se confruntă cu un număr de provocări tehnologice care trebuie rezolvate pentru adoptarea fluidă a tehnologiilor şi soluţiilor IoT. Adresarea corectă a acestor provocări intră în sarcina partenerilor tehnologici participanţi la proiect. Cu toate astea, nu trebuie trecut cu vederea factorul uman în astfel de proiecte. Construirea unor relaţii de colaborare eficientă, pe termen lung, între oraşe şi partenerii tehnologici este esenţială pentru implementarea cu succes a iniţiativelor de oraş inteligent. Un alt aspect foarte important este legat de furnizarea unor nivele necesare de securitate şi confidenţialitate date. Pe măsură ce conectăm tot mai multe dispozitive la Internet apar noi ocazii de exploatare a potenţialelor vulnerabilităţi de securitate. Studiile de piaţă arată că securitatea datelor în cadrul soluţiilor IoT este legată fundamental de abilitatea utilizatorilor de a avea încredere în mediu. Iar fără încrederea că datele pe care le generăm şi le diseminăm sunt securizate în mod rezonabil faţă de utilizarea greşită sau intenţionat dăunătoare, erodarea rezultantă din punct de vedere al încrederii generează ezitări în folosirea ulterioară a unor astfel de soluţii. Asigurarea securităţii şi comunicarea adecvată a obiectivelor finale din proiectele de oraşe inteligente ar trebui să constituie o prioritate de top pentru responsabilii urbani. Prin asta se construieşte încrederea, se permite adoptarea cu succes şi se deschide calea pentru comunităţi să participe la iniţiativele de oraşe inteligente. Club IT&C: Sunt oraşele mai mici o locaţie bună de implementare de astfel de proiecte?

Konrad Goleman: Proiectele IoT nu reprezintă apanajul exclusiv al oraşelor mari. Astfel de proiecte pot fi de succes şi în comunităţi mai mici. Comunităţile pentru care asigurarea unei finanţări adecvate sau a unui suport logistic pentru proiecte de oraş inteligent înseamnă o provocare ar trebui să ia în considerare utilizarea serviciilor de oraş inteligent oferite de diverşi vendori IoT. Şi Allied Telesis va lansa astfel de servicii în regiunea EMEA în următoarele câteva luni.