Securitate — May 15, 2018 at 3:47 pm

Eugene Kaspersky, CEO Kaspersky Lab: Ne reproiectăm infrastructura și mutăm instrumentele de procesare a datelor în Elveția

by

Eugene_KasperskyÎn cadrul Inițiativei Globale pentru Transparență, Kaspersky Lab își adaptează infrastructura pentru a muta o serie de procese cheie din Rusia în Elveția. Printre acestea se numără păstrarea și procesarea datelor clienților din majoritatea regiunilor, precum și asamblarea soft-ului – inclusiv actualizările privind detecția amenințărilor. Pentru a asigura transparența totală și integritatea produselor sale, Kaspersky Lab face demersuri ca această activitate să fie supervizată de o terță parte independentă, tot cu sediul în Elveția.

Transparență globală și colaborare pentru o lume ultra-conectată

Inițiativa Globală pentru Transparență, anunțată în octombrie 2017, reflectă angajamentul Kaspersky Lab de a asigura integritatea și credibilitatea produselor sale. Noile măsuri reprezintă următorii pași în dezvoltarea inițiativei, dar reflectă, în același timp, disponibilitatea companiei de a colabora pentru a răspunde provocărilor tot mai mari puse de fragmentarea industriei și scăderea încrederii. Încrederea este esențială în securitatea cibernetică, iar Kaspersky Lab înțelege că ea nu este acordată automat, ci trebuie să fie câștigată prin intermediul transparenței și al responsabilității.

Recentele măsuri includ mutarea locului unde sunt păstrare și procesate datele pentru mai multe regiuni și unde este asamblat soft-ul, precum și deschiderea primului Centru de Transparență.

Mutarea locului unde sunt păstrare și procesate datele clienților

Până la finalul lui 2019, Kaspersky Lab va înființa un centru de date la Zurich, unde va stoca și procesa toate informațiile provenite de la utilizatorii din Europa, America de Nord, Singapore, Australia, Japonia și Coreea de Sud, urmând să fie adăugate și alte țări. Aceste informații sunt distribuite voluntar de utilizatorii Kaspersky Security Network (KSN), un sistem cloud complex, care procesează automat informații legate de amenințările cibernetice.

Mutarea asamblării soft-ului

Kaspersky Lab va muta la Zurich și un set de instrumente de programare utilizate pentru a asambla software-ul din codul sursă („software build conveyer”). Înainte de sfârșitul anului 2018, produsele Kaspersky Lab și bazele de date cu reguli de detecție a amenințărilor (bazele de date AV) vor începe să fie asamblate și semnate cu o semnătură digitală în Elveția, înainte de a fi distribuite către dispozitivele clienților din toată lumea. Mutarea va face posibilă verificarea de către o organizație independentă a software-ului nou asamblat și va arăta că modificările și actualizările de soft primite de clienți sunt în concordanță cu codul sursă furnizat pentru audit.

Înființarea primului Centru pentru Transparență

Codul sursă al produselor Kaspersky Lab și actualizările de soft vor fi disponibile pentru evaluarea de către stakeholder-i responsabili, într-un Centru pentru Transparență dedicat, care va fi și el găzduit în Elveția și urmează să fie deschis în cursul acestui an. Această abordare va arăta, încă o dată, că, generație după generație, produsele Kaspersky Lab au fost construite și utilizate cu un singur scop: să protejeze clienții companiei de amenințările cibernetice.

Supervizare și evaluare independente

Kaspersky Lab face demersuri pentru ca stocarea și procesarea datelor, asamblarea soft-ului și codul sursă să fie supervizate de o terță parte independentă, care deține calificarea necesară pentru a face evaluări de software. Într-un context în care transparența și încrederea devin rapid cerințe universale în industria de securitate IT, Kaspersky Lab sprijină crearea unei organizații non-profit, care să preia această responsabilitate, nu doar pentru companie, ci și pentru alți parteneri și membri care doresc să se alăture.