NEW TECHNOLOGY, Pharma & Health — May 21, 2018 at 6:37 pm

Sistemul de sănătate se va transforma radical prin robotizare până în anul 2040

by

Tehnologia inovativă de ultimă generație schimbă deja sistemele medicale ale țărilor dezvoltate, urmând ca până în anul 2040 schimbări radicale să aibă loc în toate sistemele medicale din lume. Experții văd un viitor digitalizat pentru anul 2040, când un pacient care poartă doar un dispozitiv de monitorizare asupra sa, este alertat despre o posibilă problemă de sănătate, iar același dispozitiv se ocupă de chemarea cât mai rapidă a unui medic, medic robot. De aici SF-ul merge mai departe, medicul robot sosind la pacient cu o mașină condusă singură, pentru a face analizele și investigațiile necesare pe baza informațiilor provenite de la dispozitivul purtat de pacient. Totul se face rapid, utilizând tehnologii bazate pe AI și analytics, robotul prelucrând în timp real datele, pentru a decide dacă este sau nu nevoie de o vizită mai amănunțită la un medic real.

robotÎmbrăcămintea și dispozitivele care monitorizează diferite aspecte ale sănătății noastre sunt deja în jurul nostru. Aceste dispozitive inteligente de sănătate formează o parte esențială a pieței de îmbrăcăminte conectate, care crește rapid. De asemenea, roboții sunt deja extrem de avansați, uitați-vă la exemplul recent al lui Sophia, care utilizează AI avansată pentru a învăța din interacțiuni și pentru a modela viitorul comportament. Compania din spatele Sophiei speră să adauge conștiința în lista ei deja impresionantă de abilități în următorii câțiva ani.

De asemenea, se dorește studierea modului în care AI poate fi utilizată pentru tipul de screening descris mai sus. Un exemplu recent este lucrarea efectuată de Moorfields Eye Hospital și DeepMind (deținută de compania mamă Google Alphabet). Scopul acestei cercetări este de a investiga modul în care machine learning poate ajuta la analiza scanărilor oculare și, în cele din urmă, permite diagnoza mai rapidă și mai precisă a condițiilor oculare, ducând la tratament, când este necesar. Rezultatele timpurii au arătat semne promițătoare că această tehnică ar putea fi benefică pentru un număr mare de oameni.

Și în domeniul asistenței medicale, intervenția chirurgicală la distanță este deja o realitate, operațiile fiind efectuate de mașini robotizate, controlate de chirurgi care pot fi la sute de mile depărtare. Combinând acest lucru cu avansurile în AI nu este prea mult ca să ne imaginăm că operațiile de rutină sunt efectuate de roboți care nu necesită o operare umană în timp real.

Primul mare beneficiu este că roboții și AI ar putea elibera cantități semnificative de timp. Cu tehnologia capabilă să-și asume anumite sarcini, personalul clinic ar putea să-și petreacă mai mult cu lucrurile pe care tehnologia nu le poate face încă, cum ar fi operațiile complexe și cercetarea. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea timpilor de așteptare și accelerarea descoperirilor medicale.

În al doilea rând, roboții vor atinge în cele din urmă toate tipurile de economii, ceea ce înseamnă că aceștia vor costă mai puțin decât personalul medical uman. Cu creșterea populației și a persoanelor care trăiesc mai mult, necesitatea de a face mai mult cu mai puțină bugetare devine din ce în ce mai presantă.

În al treilea rând, roboții și AI pot facilita oricând accesul tuturor la asistență medicală. Cu roboți puteți crea un serviciu cu adevărat non-stop, care să utilizeze la maximum toate posibilitățile. Roboții ar putea oferi, de asemenea, posibilități de reducere a riscului în timpul operațiilor, deoarece aceștia pot fi mai stabile decât mâna umană. Dacă medicul robot este, de asemenea, capabil să călătorească într-o locație convenabilă pentru pacient, face accesul la îngrijirea medicală mai ușor, în special pentru cei din comunitățile îndepărtate sau care întâmpină dificultăți în a obține o intervenție chirurgicală.