Smart City — May 29, 2018 at 8:36 pm

Tulcea se transformă într-un Smart City

by

Smart CitiesLa Tulcea a fost implementat un proiect ce a avut ca scop obținerea unor informații legate de fluxurile de trafic rutier din zona centrală a orașului, în vederea realizării unor proiecte pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic, reducerea poluării și a zgomotului. Prezent la conferința Viitorul Mobilității Urbane în România 2018, Dorin Berbescu, director general al Silva Sistems, ne-a explicat proiectul pilot smart city implementat în perioada august-octombrie 2017.

Club IT&C: În ce a constat proiectul smart city Tulcea și către ce zone s-a orientat acesta?

indexDorin Berbescu: Proiectul pilot implementat în 2017 a plecat de la o solicitare a administrației publice locale de a ajuta la monitorizarea parametrilor de trafic auto și de mediu, prin care să obțină informații utile pentru realizarea unor proiecte ulterioare de studii de trafic și măsuri, inclusiv cu fonduri europene, pentru optimizarea traficului auto, în special pentru optimizarea traficului de transport public. Aceste proiecte vor avea influențe benefice asupra îmbunătățirii calității aerului și nu numai. Pratic, proiectul pilot s-a referit la un sistem de monitorizare integrată a parametrilor de trafic auto și mediu.

Club IT&C: Câți partenerii s-au implicat în acest proiect și care a fost rolul lor?

Dorin Berbescu: Pentru implementarea proiectului pilot am apelat la câțiva producători bine situați pe plan mondial, cu experiență și expertiză în acest domeniu. Este vorba de producătorul japonez Allied Telesis, pentru echipamente de tip networking și nu numai, acesta având o experiență foarte interesantă în domeniul smart city. De asemenea, am lucrat cu producătorul suedez Axis, pentru camere video, iar cu compania City Log, din grupul Axis, pentru partea de aplicație software utilizată la monitorizarea și măsurarea parametrilor de trafic auto. Suportul partenerilor a fost de foarte bună calitate, iar ceea ce am apreciat cel mai mult a fost platforma Envigilant dezvoltată de grupul Allied Telesis, care prin acest proiect a avut prima implementare în Europa. Se pare că a fost un proiect apreciat, dovadă că a fost prezentat la un seminar pe tema Smart City în Germania, în noiembrie 2017, unde a obținut marele premiu la acel seminar.

Club IT&C: Cum a fost implementat proiectul din punct de vedere tehnic?

Dorin Berbescu, director general Silva Sistems
Dorin Berbescu, director general Silva Sistems

Dorin Berbescu: În esență proiectul a constat în instalarea unor echipamente de supraveghere video, camere video și senzori, cu transmiterea datelor video la un dispecerat, datele video fiind prelucrate de aplicația Citilog dezvoltată de Axis. Astfel au fost obținuți parametrii traficului auto în 3 zone, situate la distențe de aproximativ 500 metri una de cealaltă, pe o arteră foarte circulată din municipiul Tulcea. Într-o locație a fost instalat și un instrument pentru măsurarea parametrilor de mediu, pentru concentrațiile de gaze poluante, pulberi, zgomot și factori ambientali (temperatură, presiune, umiditate). Datele de trafic colectate au fost de categoria autovehicule, autobuze, camioane, furgonete, gradul de ocupare al benzii, timpul mediu între vehicule, numărarea autovehiculelor, estimarea vitezei medii și incidente în trafic.

Club IT&C: Care a fost avantajul acestei soluții smart city?

Dorin Berbescu: Avantajul sunt multiple, datele sunt colectate și vizualizate în timp real, atât la sediul beneficiarului cât și în orice locație, oriunde în lume, iar informațiile pot afișate ca statistici în timp real pentru ultima oră, ultima zi, ultima săptămână, sau pentru perioade de timp definite. Mai mult, pot fi realizate notificări automate din partea sistemului, pentru cazuri de depășire a unor valori definite prin normative europene. Toate datele pot fi utilizate ca un model pentru un sistem de monitorizare integrată care să acopere în viitor întregul municipiu Tulcea.

Club IT&C: Există planuri pentru proiecte asemănătoare sau de alt tip smart city în alte orașe din România?

Dorin Berbescu: Sunt discuții, și nu suntem singurii care oferă asemenea soluții, dar noi și partenerii noștrii suntem în discuții cu mai multe municipalități din țară pentru proiecte, nu sub formă de proiect pilot finanțat de noi cum a fost în Tulcea, ci cu implementare strict pe necesitățile pe care le au acele municipalități. Ca orice noutate în domeniu, necesită pregătire și un transfer de know-how pentru municipalitățile locale astfel încât să facă toate documentațiile pentru achiziția soluțiilor respective, iar implementarea va fi realizată de partenerii care vor câștiga respectivele contracte.

Club IT&C: Vedeți o deschidere din partea autorităților locale din România pentru conceptul smart city?

Dorin Berbescu: Deschidere există, dar trebuie depășite cel puțin două obstacole pe care le-am văzut noi în ultimii ani. Primul reprezintă resursele financiare, deoarece utilizarea componentelor smart în gestionarea resurselor unei municipalități și pentru îmbunătățirea serviciilor pentru locuitori, implică o serie de costuri destul de mari. Noi sperăm inclusiv atragerea de fonduri europene pentru depășirea acestui obstacol. Iar al doilea obstacol este necesitatea transferului de know-how către municipalități, existând o lipsă acută inclusiv în zona specialiștilor din cadrul municipalităților.