IoT powered by ALLIED TELESIS — June 6, 2018 at 5:29 am

IoT și blockchain formează o pereche digitală de succes

by

IoTBlockchain este considerat un “tip nou de Internet”, iar criptomonede precum Bitcoin sunt “noul aur”, ceea ce ne spune că noua eră digitală schimbă lumea rapid. Aceste subiecte fierbinți sunt atât de strâns legate încât oamenii se confundă cu privire la faptul că blockchain și Bitcoin sunt de fapt același lucru.

Dar blockchain este pur și simplu una dintre tehnologiile de bază din spatele Bitcoin, iar Bitcoin este doar o aplicație care exploatează blockchain. Blockchain-ul se dezvoltă acum ca o soluție critică în evoluția altor tehnologii, cum ar fi IoT. Potrivit Cisco, IoT va cuprinde în curând 30 de miliarde de “lucruri”. Astfel, s-a dovedit dificil să conectăm eficient, să colectăm, să transferăm și să gestionăm toate aceste date, păstrându-le în siguranță, pe măsură ce acestea trec printr-o colecție de rețele IoT extinse.

Aceleași caracteristici care fac blockchain esențial pentru criptomonede sunt ceea ce îl fac atât de valoros pentru IoT. Blockchain oferă utilizatorilor încrederea că datele sensibile și valoroase pot zbura în jurul rețelelor globale și rămân complet sigure și inalterabile. În blockchain, datele despre tranzacții sunt împărțite în “blocuri” care sunt “înlănțuite” împreună printr-o semnătură digitală unică de 64 de caractere, iar apoi aceste blocuri sunt separate și expediate într-o rețea de calculatoare. Atunci când se utilizează blockchain, datele despre tranzacții nu sunt distribuite numai părților participante, ci tuturor părților din rețea. Această rețea ar putea fi publică acolo unde oricine poate participa, cum ar fi Bitcoin.

Atunci când fiecare tranzacție este aprobată de rețea, blocul de tranzacții asociat devine parte a lanțului existent, nu numai în registrele participanților la tranzacții, ci și în toate registrele. Consensul dintre computerele din rețea asigură că registrele partajate sunt copii exacte și reduc riscul tranzacțiilor frauduloase, deoarece interpunerea ar trebui să aibă loc în mai multe locuri, exact în același timp. Aceleași caracteristici fac ca blockchain să fie valoroasă în orice caz de utilizare în care este important să se înregistreze tranzacții autonome, machine-to-machine, ceea ce ne aduce la IoT.

Valoarea IoT este în date, iar preocupările legate de vulnerabilitatea acestor date pe măsură ce se deplasează între sistemele automatizate de senzori și mașini, sunt reale. Blockchain abordează acest lucru, făcând aceste date trasabile și sigure în rețelele expansive. Mai mult, adaugă straturi de eficiență și certitudine care pot face IoT mai utilă și mai convingătoare, chiar și pentru cei care adoptă tehnologii în mod reticent.

Mai departe, prezentăm câteva avantaje specifice ale unei asocieri între blockchain-IoT:

  • Încredere: Blockchain oferă un nivel ridicat de securitate și transparență. Acest lucru permite companiilor să verifice rapid informațiile, să stabilească încrederea, să monitorizeze progresul și să declanșeze plăți fără a se baza pe o autoritate centralizată sau o intervenție constantă de la om.
  • Viteză: contractele și registrele peer-to-peer, bazate pe dispozitive accelerează schimbul și prelucrarea datelor.
  • Simplitate: cu blockchain, organizațiile pot face schimb de date, transferă bunuri și automatizează procesele de afaceri fără a crea structuri IT scumpe centralizate.
  • Agilitate: Blockchain permite comportamentul contractual între entitățile aflate în mișcare, fără ca o terță parte să “certifice” tranzacția IoT.

Cazurile de utilizare pentru blockchain din cadrul IoT sunt variate și coprind multe sectoare de activitate. În domeniul farmaceutic, de exemplu, spitalele și organizațiile solicită dovada că medicamentele expediate nu au fost expuse unor condiții specifice care ar putea compromite calitatea acestora.