Analiza — June 19, 2018 at 7:04 am

Efecte cu implicaţii necunoscute

by

42290858

O serie de parlamentari europeni au cerut recent suspendarea acordului cunoscut sub numele de Privacy Shield pentru transferurile transatlantice de date personale dacă Statele Unite nu se conformează pe deplin prevederilor acordului până la data de 1 septembrie 2018. Noul scandal apare după ce, în ultimele săptămâni, mai multe firme americane au anunţat că refuză să se conformeze prevederilor regulamentului european GDPR, intrat în vigoare la 25 mai 2018.

În cadrul unei rezoluţii adoptate, Comitetul pentru Libertăţi Civile (LIBE) din cadrul Parlamentului European a cerut Comisiei Europene să suspende acordul atâta timp cât va fi nevoie ca autorităţile americane să se conformeze termenilor acordului, oferind un nivel suficient de protecţie date pentru cetăţenii UE. Companiile americane au putut să se înscrie, încă din 1 august 2016, pentru respectarea prevederilor Privacy Shield, acordul construit pentru înlocuirea unui alt acord anterior, Safe Harbour, care a fost declarat invalid de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

VEEAM GDPRParlamentarii europeni şi-au exprimat prin rezoluţia adoptată, îngrijorarea că autorităţile americane nu au intenţia să adere pe deplin la prevederile acordului şi, mai ales, că administraţia americană de sub preşedintele Trump caută să înlăture mecanismele de securitate legate de confidenţialitatea datelor şi să întărească mijloacele de supraveghere prin ordine executive. Ca urmare şi a scandalului Facebook-Cambridge Analytica, parlamentarii europeni au declarat că a apărut nevoia de monitorizare mai detaliată a acordului, mai ales că ambele firme implicate în acest scandal sunt certificate conform Privacy Shield.

Au fost, de asemenea, exprimate îngrijorări şi în privinţa recentei adoptări de către Statele Unite a aşa numitei legi Clarifying Lawful Overseas Use of Data (Cloud) Act, o lege care permite poliţiei americane şi autorităţilor din alte ţări acces la date personale dincolo de graniţe. Această nouă lege americană ar putea avea implicaţii serioase pentru UE şi ar putea intra în conflict major cu noile legi europene de protecţie date personale.

Va fi foarte interesant de urmărit ce efecte vor avea astfel de luări de poziţii şi, eventual, documentele adoptate de Parlamentul european în condiţiile în care un război economic pe scară largă între UE şi SUA a intrat în linie dreaptă către faza manifestării frontale.