Business — June 29, 2018 at 7:35 am

Mihai Zant, Reviro: Antreprenoriatul nu este despre idee şi intenţie, ci este despre execuţie

by

Cu 2 săptămâni înainte de închiderea înscrierilor, Ro-Win anunţă primele cifre ale proiectului ce face parte din programul de finanţare nerambursabilă Diaspora Start-up. Ultimele înscrieri se mai pot face până pe 14 iulie pe www.ro-win.ro.

Peste 3.500 de români din diaspora s-au arătat interesaţi de pornirea unei afaceri în ţară. Deşi întoarcerea în România nu este obligatorie, cei mai mulţi şi-ar dori să revină cel puţin pentru o perioadă de câţiva ani.

Cei mai mulţi înscrişi locuiesc în Marea Britanie de cel puţin 1 an şi depăşesc 25 de procente din total. Brexit-ul este o preocupare tot mai mare pentru emigranţii români din Regatul Unit, aşa că îi atrage oportunitatea de a porni o afacere cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Alte ţări cu procente mari ale înscrişilor sunt Germania şi Italia (cu aproximativ 12% fiecare).

În ceea ce priveşte vârsta, 50% dintre înscrişi au între 26 şi 35 de ani. Segmentul 26-30 de ani reprezintă 26% din total, în timp ce 24% dintre români au între 31 şi 35 de ani. Doar 8% dintre cei înscrişi au peste 45 de ani. Aproape două treimi dintre înscrişi sunt femei, în timp ce doar 37% sunt bărbaţi.

Într-o segmentare pe regiuni, 36% dintre cei înscrişi în program provin din Moldova, urmaţi la mare distanţă de Transilvania. Următoarele regiuni sunt Muntenia (14%), Oltenia (9%), Banat (7%), Crişana (6%), Maramureş (6%) şi Dobrogea (5%). Iaşi este oraşul din care provin cei mai mulţi antreprenori înscrişi în programul Ro-Win, cu 7% din total. Următoarele oraşe sunt Bacău (3,5%), Timişoara (3,2%), Galaţi (2,5%) şi Constanţa (2,3%). În total, 57% dintre înscrişi provin din mediul urban şi doar 43% din mediul rural.

Peste 70% dintre românii din diaspora care vor să pornească o afacere în România au studii superioare. 62% au absolvit o facultate, 10% au făcut un masterat şi doar 1% au o diplomă de doctorat.

Principalele domenii în care românii din diaspora ar vrea să înceapă o afacere sunt HORECA (12%), IT (11%) şi servicii (11%). Alte domenii des întâlnite sunt comerţul (9%), activităţile creative (8%), producţia de bunuri (7%), ingineria (6%) şi serviciile de consultanţă (6%). Doar 4% dintre cei înscrişi ar dori să pornească o afacere legată de turism şi doar 2% în sport.

Înscrierile în programul Ro-Win sunt deschise până pe 14 iulie 2018, timp în care românii din diaspora pot aplica pentru a-şi transforma ideea de afacere în realitate.

Mihai_ZANT_Managing_Partner_REVIROPentru a obţine finanţările în valoare totală de până la 1.260.000 de euro puse la dispoziție prin program, aplicanţii trebuie să parcurgă şi un curs online de antreprenoriat, oferit gratuit de Ro-Win. La finalul acestui curs, aplicanţii vor realiza un plan de afaceri. Momentan, doar 10% dintre cei înscrişi au finalizat acest curs de antreprenoriat şi aproximativ 200 lucrează în mod activ la planul de afaceri.

“Credem că antreprenoriatul nu este despre idee şi intenţie ci este despre execuţie. De aceea încercăm să-i încurajăm pe toţi cei interesaţi să se înscrie şi să urmeze paşii necesari, echipa Ro-Win fiind pregătită să-i sprijine pe tot parcursul programului”, declară Mihai Zant, Managing Partner Reviro.

Toţi absolvenţii vor putea obtine o finanţare europeană nerambursabilă Diaspora Start-up. În urma selecției planurilor de afaceri și a interviurilor, 36 dintre absolvenţii cursului vor primi granturi a câte 35.000 de euro, la care se adaugă servicii de mentorat şi consiliere în valoare de peste 10.000 de euro.

Înscrierea precum şi detalii suplimentare sunt disponibile pe www.ro-win.ro