Analiza — July 10, 2018 at 7:51 am

Inteligența artificială devine următorul pas major în administrație

by

Inteligenta Artificiala

Inteligența artificială (AI) va fi un mare schimbător de jocuri în economia globală, iar o mare parte din potențialul de valoare este deja estimat și planificat. AI ar putea contribui cu până la 15,7 miliarde de dolari la economia globală în 2030, mai mult decât producția curentă a Chinei și a Indiei combinată. Dintre acestea, s-ar putea ca suma de 6,3 mii de miliarde de dolari să provină din creșterea productivității, iar suma de 9,1 mii de miliarde de dolari este probabil sa provină din beneficii pentru consumatori.

AI are potențialul de a face guvernele să fie substanțial mai eficiente și mai favorabile cetățenilor

Casa Albă a lansat un raport privind viitorul AI, iar unele guverne locale folosesc deja AI, dar tehnologia ar putea avea un impact mult mai larg. Departamentul de sănătate din Las Vegas selectează, în mod aleatoriu, la întâmplare, restaurantele pe care le va inspecta. Dar, la începutul acestui an, a încercat ceva nou. Agenția a folosit un program software pentru a analiza zeci de mii de postări pe Twitter pentru a identifica posibilele deficiențe alimentare. Programul a conectat aceste postări la restaurantele vizate și a trimis inspectorii pentru a verifica orice încălcare a stării de igienă și siguranță.

Experimentul Las Vegas a condus la citări în 15% din inspecții, comparativ cu doar 9%, când inspecțiile au fost aleatorii. Noua abordare, care a salvat timpul și banii agenției, a fost în esență o formă de inteligență artificială sau de calcul cognitiv. Spre deosebire de date și analize de anvergură, care lucrează la date structurate care necesită timp pentru a colecta și analiza, acest program a fost capabil să calculeze rapid problemele de igienă posibile prin citirea datelor nestructurate, cuvinte și fraze. Acesta este un progres interesant în capacitățile de calcul și este ceva pe care experții și directorii de stat și locali îl consideră drept următorul lucru important în tehnologia guvernamentală.

Inteligența artificială a primit deja o publicitate enormă. Există IBM Watson, Siri sau Cortana pe smartphone-urile noastre. Aceste computere răspund aproape fără probleme la orice întrebare adresată lor. Astfel AI oferă decizii mai bune, mai informate și are capacitatea de automatizare a deciziilor. Când este folosită în mod corect, AI are potențialul de a face guvernele să fie substanțial mai eficiente și mai favorabile cetățenilor.

Sectorul privat deja experimentează o formă de AI, cunoscută sub numele de “chatbots” pentru a automatiza și a îmbunătăți serviciile pentru clienți. Această tehnologie ar putea avea o mulțime de aplicații în guverne, în contextul în care reprezentanții centrelor de formare instruiți în serviciile sociale sunt puțini și sunt mai costisitori pentru instruire. Astfel, Departamentul de Stat al Serviciilor Umane are în plan să utilizeze soluțiile de chat pentru a răspunde la unele dintre întrebările de rutină de care se ocupă operatorii umani în prezent.

Justiția și siguranța publică reprezintă o altă zonă care ar putea beneficia de A.I. În urma bombardamentului din Boston, în 2013, software-ul de recunoaștere a imaginii a combinat sute de mii de imagini și videoclipuri făcute la locul exploziei pentru a găsi indicii. Oficiul pentru Politica de Știință și Tehnologie din cadrul Casei Albe a organizat în acest an o serie de ateliere pentru a explora modul în care AI ar putea fi utilizată în continuare în aplicarea legii. Posibilitățile discutate au inclus includerea AI pentru a dezvolta întrebări mai bune în timpul sesiunilor pentru eliberări condiționate, sau pentru a analiza imaginile camerelor video ale poliției.

Mai mult, tehnologia AI încorporată în robotică, cum ar fi autovehiculele cu conducere automată, ar putea fi o mare oportunitate pentru guverne. De exemplu, orașul Columbus, care tocmai a câștigat campania Smart City Challenge organizată de Departamentul de Transport al SUA, intenționează să utilizeze autovehicule autonome pentru a asigura transportul între un cartier unde șomajul este de trei ori mai mare decât media locală la un centru de lucru din apropiere.

Desigur, încă mai este un drum lung de parcurs și multe lucruri de făcut înainte pentru ca AI să devină o obișnuință în guverne și administrație. În primul rând, există o lipsă de analiști calificați să știe să lucreze cu AI. În al doilea rând, există teama că inteligența artificială va elimina locurile de muncă, ceea ce a adus ezitări în abordarea acesteia.

Orientul Mijlociu se află în prima linie a trecerii la AI

În urma celei de-a patra revoluții industriale, guvernele și întreprinderile din Orientul Mijlociu încep să realizeze trecerea globală către AI și tehnologii avansate. Acestea se confruntă cu o alegere între a fi o parte a evoluției tehnologice sau a fi lăsată în urmă. Când ne uităm la impactul economic pentru regiune, rămasul în urmă nu este o opțiune. Se estimează ca Orientul Mijlociu să acumuleze 2% din beneficiile globale totale ale AI în 2030, adică echivalentul a 320 miliarde USD. În termeni absoluți, se așteaptă ca cele mai mari câștiguri să se acumuleze în Arabia Saudită, unde se așteaptă ca AI să contribuie la economie cu peste 135,2 miliarde USD în 2030, echivalentul a 12,4% din PIB. În termeni relativi, Emiratele Arabe Unite vor avea cel mai mare impact de aproape 14% din PIB-ul din 2030. Creșterea anuală a contribuției AI este de așteptat să se situeze între 20-34% pe an în regiune, cu cea mai rapidă creștere în Emiratele Arabe Unite, urmată de Arabia Saudită.

Mărimea impactului așteptat în aceste două economii nu este surprinzătoare, având în vedere investiția lor relativă în tehnologia AI comparativ cu restul regiunii Orientului Mijlociu, ambele țări se plasează în top 50 țări din lume la indicele global de inovare 2017, din punct de vedere al capacității de inovare și rezultate ale inovării. AI are potențialul de a schimba în mod fundamental piețele din Orientul Mijlociu prin crearea de noi servicii inovatoare și a unor modele de afaceri în întregime noi. Am văzut deja impactul primului val de digitizare. Odată cu explozia AI, unii dintre liderii pieței în zece ani, chiar și cinci ani, pot fi companii pe care nu s-a auzit niciodată. În scenariul său actual, regiunea este capabilă să profite de AI și să injecteze 320 miliarde USD în dezvoltare. Lumea se îndreaptă spre AI și, în aceste stadii incipiente de dezvoltare, există posibilitatea ca regiunea să devină un actor-cheie în agenda globală. Scenariul investițiilor de 320 miliarde dolari ține cont de ceea ce face regiunea acum. Cu toate acestea, există mai multe oportunități neexploatate care ar putea spori impactul AI asupra economiei regiunii.

EAU, Arabia Saudită și Qatar, în special, au demonstrat un angajament ferm față de dezvoltarea și implementarea tehnologiilor AI. Întreprinderile din aceste părți ale regiunii investesc foarte mult în noua tehnologie, susținută de guverne, devenind consumatori timpurii ai tehnologiei. În afara economiilor din Golf, totuși, adopția a fost mai lentă. Diferențele în ceea ce privește nivelul de adopție sunt determinate de exemplu de infrastructura și accesul la forța de muncă calificată, principalii factori care favorizează dezvoltarea AI.

Este important de menționat, de asemenea, că, în timp ce volatilitatea prețurilor petrolului își are efectul asupra perspectivelor economice ale regiunii, aceasta creează necesitatea ca guvernele să caute surse alternative de venituri și creștere. Dezvoltarea sectoarelor non-petrol prin investiții în tehnologii AI ar putea plasa în mod strategic regiunea în anii următori. Potențialul de adoptare a AI variază în funcție de industrie. Cercetarea realizată IDC constată cea mai mare oportunitate pentru AI în regiunea Orientului Mijlociu și Africa în sectorul financiar unde se estimează că 25% din totalul investițiilor AI din regiune au fost prevăzute pentru 2021, 28,3 milioane USD, vor fi cheltuite pentru dezvoltarea soluțiilor AI. Acestea sunt urmate de serviciile publice, inclusiv educația și asistența medicală, precum și sectorul de producție.

În pofida potențialului sporit al câștigurilor directe în anumite sectoare, este puțin probabil ca veniturile să rămână concentrate în aceste sectoare care dezvoltă și adoptă tehnologii AI. Pe măsură ce aceste sectoare se confruntă cu o creștere prin efectele directe ale AI, cererea lor de inputuri din alte sectoare ale economiei va crește, de asemenea. În mod similar, creșterea salariilor asociate cu productivitatea crescută a muncii în aceste sectoare va spori, de asemenea, cererea consumatorilor în toate sectoarele economiei. Aceste impacturi indirecte și induse de AI pot fi resimțite de firme și consumatori în întreaga economie și vor contribui la impactul economic total al AI.

AI vine cu cel mai mare câștig pentru omenire: timpul

Acum 20 de ani, lumea digitală pe care majoritatea dintre noi o considerăm normală acum, ar fi fost considerată SF. Tehnologia, inclusiv dispozitivele mobile și cloud computing, a schimbat fundamental modul în care consumăm știri, ne planificăm ziua, comunicăm, cumpărăm și interacționăm cu familia, prietenii și colegii noștri. Dar, cum va arăta lumea peste 20 de ani? Dinspre compania Microsoft, ni se povestește despre o lume în care inteligența artificială ne va ajuta să facem mai mult cu unul dintre cele mai prețioase produse: timpul. Până în 2038, un asistent digital personal va fi instruit să anticipeze nevoile noastre, să ne ajute la gestionarea programului nostru, să ne pregătească pentru întâlniri, să ne asiste la planificarea vieții noastre sociale, să comunicăm și să ne conducem mașinile.

Dincolo de viețile noastre personale, AI va permite oamenilor să facă progrese importante în domenii precum sănătatea, agricultura, educația și transportul. Vedem deja că începe acest lucru în mod impresionant. Dar, noua tehnologie generează, în mod inevitabil, întrebări complexe și preocupări societale largi. Pe măsură ce privim spre un viitor alimentat de computerele care se comportă ca oamenii, este important să abordăm aceste provocări.

Cum asigurăm că AI este proiectată și utilizată în mod responsabil? Cum stabilim principii etice pentru a proteja oamenii? Cum ar trebui să guvernăm folosirea AI? Și cum va afecta AI ocuparea forței de muncă și locurile de muncă? Acestea sunt aspecte importante care necesită conversații care nu includ doar pe aceia dintre noi care creează această tehnologie, ci și oameni din guverne, mediul academic, mediul de afaceri, societatea civilă și alte părți interesate.

În urma analizelor, au fost identificate șase principii etice care să ghideze dezvoltarea și utilizarea AI. Aceste principii ar trebui să garanteze că sistemele AI sunt corecte, fiabile și sigure, private și sigure, incluzive, transparente și responsabile. Cu cât înțelegem mai bine aceste aspecte sau mai multe aspecte similare, cu atât mai ușor va fi să definim regulile societății care guvernează AI. De asemenea, trebuie să acordăm atenție impactului AI asupra forței de muncă. Ce locuri de muncă vor elimina AI? Ce locuri de muncă va crea?

În primul rând, companiile și țările care vor intra în era AI vor fi cele care îmbrățișează aceste schimbări rapid și eficient. Acest lucru se datorează faptului că se vor oferi noi locuri de muncă și creștere economică celor care îmbrățișează tehnologia, nu celor care se opun acesteia.

În al doilea rând, în timp ce credem că AI va contribui la rezolvarea unor mari probleme societale, nu ne putem permite să privim la acest viitor cu ochi necritici. Vor exista atât provocări, cât și oportunități. Trebuie să abordăm necesitatea unor principii etice puternice, evoluția legilor, formarea noilor competențe și chiar reformele pieței forței de muncă. Toate acestea trebuie să se întâmple dacă vom profita la maximum de această nouă tehnologie.

În al treilea rând, trebuie să acționăm cu un sentiment de responsabilitate comună. În parte, aceasta se datorează faptului că tehnologia AI nu va fi adoptată doar de sectorul tehnologic. Astfel, AI trebuie să fie structurată pe blocuri, cum ar fi viziunea pe computer, vorbirea și recunoașterea cunoștințelor disponibile fiecărui individ și organizație, pentru a construi propriile soluții bazate pe AI.

Toate acestea ne conduc la ceea ce poate fi una dintre cele mai importante concluzii. Creșterea performanțelor pentru o lume alimentată de AI implică mai mult decât știința, tehnologia, ingineria și matematica. Pe măsură ce computerele se comportă mai mult ca oamenii, științele sociale și umaniste vor deveni și mai importante. Limbile, arta, istoria, economia, etica, filozofia, psihologia și cursurile de dezvoltare umană pot preda abilități critice, filosofice și bazate pe etică, care vor contribui la dezvoltarea și gestionarea soluțiilor AI. Dacă AI își va atinge potențialul de a servi oamenii, atunci fiecare inginer va trebui să învețe mai multe despre artele liberale și fiecare artist liberal major va trebui să învețe mai multe despre inginerie.