Productie — July 10, 2018 at 9:58 am

Soluții avansate pentru managementul toleranțelor – 3DCS integrare cu CATIA V5

by

3DCS

3DCS este o soluție software utilizată de producătorii de top din industriile auto, aero și echipamente industriale, fiind un instrument avansat de analiză a toleranțelor care oferă utilizatorilor posibilitatea de a analiza relația dintre diferite componente, oferind cele mai precise rezultate pentru a lua decizii importante cu privire la procesele de proiectare și fabricație.

3DCS pentru CATIA V5 este o soluție software de tipul add-on care simulează asamblarea produsului și toleranțele dintr-un model 3D prin intermediul analizelor de tipul Monte Carlo, High-Low-Mean și GeoFactor.

Prin integrarea 3DCS în interfața software-ului CATIA apare un workbench adițional pentru simularea variației ansamblului și a procesului de asamblare cu metoda Monte Carlo pentru a furniza rezultate statistice care arată procentul estimat de produse care vor fi necorespunzatoare, toleranțele primare și piesele care contribuie la problemele de variație.

Variația pieselor și a procesului de asamblare

3DCS pentru V5 utilizează trei metode de simulare: Monte Carlo Simulation, High-Low-Mean (analiza sensibilității) și analiza GeoFactor. Acestea evidențiază împreună sursele de variație, precum și problemele potențiale întâmpinate în design-ul produsului.

Prin modelarea exactă a design-ului și simularea procesului de asamblare, utilizatorii pot determina modul în care design-ul și toleranțele lor vor afecta asamblarea, de asemenea, pot genera lanțul de cote pentru ansamblul modelat. Acest lucru creează, în esență, un prototip virtual care poate fi folosit pentru a lua decizii cu privire la schimbările de design și procesele de fabricație, reducând în același timp rebuturile.

Validarea și optimizarea toleranțelor și dimensionarea geometrică (GD & T)

GD&T este un sistem de definire și comunicare a toleranțelor tehnice prin care se utilizează o serie de simboluri pentru marcarea desenelor tehnice și a modelelor 3D. Aceste simboluri au rolul de a descrie în mod explicit geometria nomilă și variația adminisibilă.

3DCS pentru V5 poate utiliza toleranțele generate cu modulul 3D Functional Tolerances and Annotations (FTA) din CATIA V5 pentru calculul automat al lanțului de toleranțe. Ulterior, putem simula asamblarea produsului. În urma analizării rezultatelor putem efectua optimizări în procesul de design pentru un raport cost – calitate, optim.

Avantaje:

• Construcția rapidă a modelului de analiză;

• Import de date CAD automat printr-o singură comandă.

Determinarea obiectivelor de design

În situația în care dorim să determinam care sunt cazurile extreme generate de variații, putem crea scenarii de variație a toleranțelor, iar ulterior putem impune modificări de design pentru a evita aceste cazuri. Cu aceste studii putem identifica pragurile maxime și minime de toleranță și le putem transmite colegilor din producție pentru validare, astfel, cele două departamente pot lucra concomitent pe același model de analiza. În pasul final cu acest model putem genera geamănul digital, util în toate etapele de dezvoltare a produsului: de la design până la componente after-market și garanție.

Avantaje:

• Determinarea impactului vizual pe care îl are variația de toleranțe;

• Vizualizarea scenariilor negative pe produsul final;

• Îmbunătățirea simultană și a construcției, dar și a calității vizuale a produsului.

Pentru a afla mai multe informații despre 3DCS vă invităm să acesați următoarele link-uri:

http://www.cenit.com/ro_RO/plm/dassault-systemes/software/3dcs.html

http://www.3dcs.com/tolerance-analysis-software-and-spc-systems/3dcs-software/catia-v5-integrated

http://www.3dcs.com/tolerance-analysis-software-and-spc-systems/3dcs-software/catia-v6-3dexperience-integrated

De asemenea, puteți contacta specialiștii CENIT la adresa de e-mail info@cenit.ro sau la numărul de telefon +40 314 378 303.