Bizpoint — July 24, 2018 at 6:58 am

Investițiile în companiile de software s-au redus, dar promit creșteri de viitor

by

Measuring tape over money, budgeting, measure money, tight budget. Money upright. Could also signify expensive slimming treatment.

Datele recente de la PitchBook arată că investițiile în companii de software s-au plafonat, suma banilor  investiți în aceste companii, 32 de miliarde de dolari anul trecut, a rămas aproximativ constantă în ultimii patru ani. Numărul efectiv de investiții în companiile software a scăzut de la 4.068 în 2014 la 2980 anul trecut.

Dar software-ul nu este, de fapt, o industrie în declin, o privire mai atentă la datele PitchBook arată că scăderea volumelor tranzacțiilor software se face în primul rând în zona Bay, unde o piață supraîncălzită a amplificat evaluări și a determinat pe unii investitori să se retragă temporar. Investiția în alte regiuni din S.U.A., și la nivel global, este de fapt ridicată. Investițiile în companii de software cu sediul în Europa, Canada și Australia / Noua Zeelandă, de exemplu, au fost de 5,4 miliarde de dolari în 2017, în creștere cu aproape 69% față de anul precedent. Poate mai important, o serie de tendințe mai largi, globale, continuă să combine inovația software-ului în prezent, promițând mai multe companii noi și mai multe noi locuri de muncă. Aceste tendințe includ totul, de la creșterea inteligenței artificiale, care împinge software-ul în domenii noi, cum ar fi conducerea autonomă, la reducerile recente ale impozitului pe profit din S.U.A., care ar putea elibera sute de miliarde de dolari pentru ca marile corporații să cumpere startupuri software.

Softbank, noul fond Vision de 100 de miliarde de dolari, a avut deja un impact imens asupra industriei tehnologice, făcând o investiție uriașă de sute de milioane de dolari într-o singură companie. Acest lucru, evident, face extrem de dificil pentru concurenți să țină pasul în ceea ce privește cota de piață. Iar dacă o companie refuză banii SoftBank, există posibilitatea potențial letală că SoftBank să finanțeze un concurent, eliminând în primul rând prima companie. Ceea ce este mai puțin observat este însă faptul că SoftBank investește în numeroase companii de software orientate spre afaceri, nu doar în nume mari de consumatori precum Uber, FlipKart și SoFi. Softbank a investit recent 2,25 miliarde de dolari în unitatea de afaceri Cruise a GM pentru conducere autonomă și 250 milioane dolari în Cohesity, de exemplu, și a sprijinit alți jucători B2B cum ar fi Katerra; compania de software real estate Compass; și aplicația de chat la locul de muncă Slack. Cu aceste investiții și altele, SoftBank accelerează ritmul de creștere pe mai multe piețe cheie ale software-ului și, probabil, atenuează și perspectivele IPO ale acestor companii, deoarece companiile care primesc câteva sute de milioane de dolari de la compania japoneză se confruntă cu o nevoie mai mică de publicitate. SoftBank este, în esență, înlocuitorul unui IPO.

Implicațiile inteligenței artificiale pe piața muncii și în industria auto au fost pe larg discutate. Mai puțin observate, totuși, sunt ratele de creștere ale echipamentelor informatice bazate pe cloud, față de hardware-ul IT tradițional. IDC estimează că până în 2020, cheltuielile corporative pentru software-ul infrastructurii cloud vor depăși în cele din urmă cheltuielile pentru infrastructura informatică non-cloud,  ceea ce înseamnă centrele de date corporate de la furnizori precum Dell, IBM, Cisco sau HP, trebuie să descopere abordarea serviciilor cloud pentru a rămâne relevante.

Nu toată lumea iubește politicile administrației Trump, dar dacă sunteți un CEO de companie software, s-ar putea să fiți un fan al noii politici fiscale a administrației. Asta pentru că politica din 2017 ar putea fi un avantaj pentru industria software-ului. Două componente-cheie ale noii legi, rata redusă plătită companiilor pentru repatrierea numerarului din străinătate și scăderea ratei impozitului pe profit la 21% de la 35%, aduc multe schimbări pe piața companiilor de software, cred analiștii. Potrivit băncii de investiții Qatalyst Partners, ambele schimbări ar putea lăsa un grup de cei mai mari cumpărători tradiționali de tehnologie, cu o sumă suplimentară de 400 de miliarde de dolari pe care să le cheltuiască, dacă vor repatria bani din străinătate. Acest lucru ar fi suficient pentru a cumpăra astăzi 50 de companii de software de top. Am văzut deja câteva dintre acestea cu achizițiile recente ale GitHub de Microsoft (7.5 miliarde dolari) și Adaptive Insight de Workday (1.55 miliarde dolari).