Data Center / Storage — July 26, 2018 at 7:44 am

Stocarea containerizată între stocarea flash și infrastructurile hyper-converged

by

MAT_7086

Stocarea containerizată a datelor a devenit o provocare a prezentului, soluțiile de stocare flash, hyper-converged sau definite prin software fiind cele mai utilizate pentru soluțiil containerizate. Pentru a rula containere, de obicei Docker, care a apărut ca standard de facto, nu trebuie să furnizați stocare persistentă, deoarece orice capacitate conlucrează cu containerul.

Dar acest lucru nu a fost suficient pentru multe cazuri de utilizare la care s-au pus containere, așa că s-au făcut eforturi pentru a dezvolta modalități de stocare durabilă pentru Docker. Adică depozitarea care rămâne când containerul a fost răsturnat, ceea ce este necesar pentru tot felul de motive din scenariile companiilor. Pentru a asigura stocarea permanentă pentru Docker înseamnă cel puțin disponibilitatea pluginurilor Docker Volume, API-urile scrise pentru a lucra cu produsul de stocare în cauză.

De asemenea, ar putea însemna integrarea cu platforme de gestionare a containerelor de nivel superior, cum ar fi Docker Swarm, Kubernetes sau Mesosphere Marathon. Sunt depuse eforturi pentru a dezvolta modalități standardizate de integrare a pluginurilor sau a API-urilor cu aceste platforme, cum ar fi cu Interfața de stocare a containerelor. Toți marii furnizori de stocare, precum Dell EMC, HPE, Hitachi Vantara, IBM și NetApp, au depozitare de containere acoperită de cel puțin pluginurile Docker Volume.

Pure Storage, unul dintre liderii pieței all-flash array, oferă atât pluginuri, cât și software propriu, care se integrează cu platformele de orchestrație de vârf. Alți producători de dispozitive de stocare de tip all-flash, hiperconversii și software-uri de stocare oferă aplicații Docker Volume Plugins. Și totuși, alții merg un pic mai departe cu integrarea Kubernetes sau produse care vizează medii de containere, de exemplu. Între timp, unii producători de dispozitive de stocare nu par să se adreseze deloc stocării bazate pe containere, dar probabil acestea nu se află în planurile bazei lor de clienți. Câteva exemple mai dăm în următoarele rânduri. Producătorul Kaminario cu toate modelele de flash-uri de tip arhivă are pluginuri Docker pentru hardware-ul său prin Kaminario K2 Flocker Plugin.

Parte a grupului de lider de pe piața de arhive all-flash, Pure Storage a adăugat recent capabilitățile sale de stocare a containerelor cu lansarea Pure Service Orchestrator. Acest lucru permite administrarea în depozit a containerelor în flash-arhive Pure FlashArray și FlashBlade pentru stocarea permanentă a containerelor Docker, cu furnizarea la cerere pe bază de politici. Pure are și pluginuri de stocare Docker pentru FlashArray și FlashBlade, care permit stocarea permanentă pe acele array-uri.

Western Digital, WD a introdus recent suport pentru containerele Docker, pentru clienți selectați, în sistemul ActiveScale 5.3 Object Storage. ActiveScale este un produs de arhivare care utilizează protocolul S3 pentru a accesa un singur cluster de spațiu de nume care poate scala până la zeci de petabyte. WD are, de asemenea, matricele Intelliflash, preluate în momentul în care a achiziționat Tegile în 2017, dar nu pare să fi abordat capacitatea de stocare a containerelor în acea linie de produse.

Datacore nu pare să aibă Docker Volume Plugins, dar oferă un API Kubernetes PersistentVolume pentru a orchestra crearea și rularea operațiunilor containerizate și pentru a integra stocarea în Kubernetes, precum și pentru a lucra cu Docker Swarm.

Nexenta are plug-in-uri Docker Volume pentru produsele software de stocare a fișierelor și a obiectelor de blocare NexentaStor și NexentaEdge. De asemenea, oferă o ediție NexentaEdge DevOps Edition, care este un produs gratuit la scară mică, care permite dezvoltatorilor să experimenteze. Permite aplicațiilor containerizate acces la stocarea permanentă. Produsele hyper-converged de la Springpath de la Cisco utilizează hypervisor Microsoft Hyper-V și oferă aplicații Docker Volume Plugins.