Analiza — July 26, 2018 at 8:12 am

Un efort în care intră juctorii de categorie grea

by

Deloitte, unul din cei patru giganţi mondiali ai domeniului consultanţei pentru afaceri, a lansat recent o iniţiativă intitulată EMEA Women in Cyber pentru a contribui semnificativ la atenuarea prăpastiei legate de gen în sectorul de securitate cibernetică. Începută în Marea Britanie şi extinsă acum la întreaga zonă EMEA (Europe, Middle East and Africa), iniţiativa are ca scop colaborarea dintre clienţi, experţi şi colegi pentru dezvoltarea de idei şi planuri concrete de atenuare a diferenţelor de gen în acest sector.

Printre paşii urmaţi de iniţiativă se numără crearea efectului de conştientizare a existenţei unei diferenţe de gen în zona securităţii cibernetice, dar şi dezvoltarea unei comunităţi care să încurajeze femeile să urmeze o carieră de profil. Mulţi experţi şi analişti consideră că o bună colaborare între industria de profil, autorităţile guvernamentale şi furnizorii de servicii educaţionale reprezintă cea mai bună cale de a atenua diferenţele de gen în zona abilităţilor tehnologice la modul general, iar iniţiativa Women in Cyber se concentrează pe colaborare pentru a încuraja organizaţiile să privească cu ochi mai buni angajarea femeilor în domeniul tehnologic.

Concepută şi proiectată timp de trei ani, iniţiativa are ca scop final determinarea unui număr mai mare de femei în a lua în considerare securitatea cibernetică drept posibilitate de carieră profesională, iar principala modalitate de “lucru” constă în evidenţierea unor modele umane şi a reuşitelor acestora. Intenţia declarată este aceea de a anihila actualele stereotipuri existente în industria de profil, cele care împiedică afirmarea multor oameni din raţiuni de gen, trecut sau nivel de educaţie.

Până acum, acest efort s-a concretizat în realizarea unei suite vaste de materiale video în care personajele principale sunt femei care au deja o carieră în securitatea cibernetică şi care îşi spun poveştile legate de afirmarea în carieră, dar şi de provocările cu care s-au confruntat ca femei în zona de tehnologie. Realitatea arată că în ultimii ani cererea pentru oameni bine pregătiţi în zona de securitate cibernetică a explodat, iar experţii cred că femeile ar putea fi soluţia pentru acoperirea unei asemenea nevoi în regiunea EMEA.