Networking — August 6, 2018 at 12:01 pm

Cum ar putea ajuta millimeter-wave wireless la sprijinirea 5G și IoT

by

milimeterSpectrul electromagnetic este autostrada pe care operează rețelele wireless, cu benzi multiple capabile să transporte trafic la diferite viteze. Frecvențele mai mari, și, prin urmare, lungimile de undă mai scurte, pot muta mai multe informații pe unitate de timp. Undele milimetrice sau extrem de înalte (EHF) ocupă partea relativ nefolosită a spectrului electromagnetic între 30 GHz și 300 GHz, ceea ce oferă o capacitate mai mare de transfer și o capacitate globală mai mare decât benzile WiFi din ce în ce mai aglomerate sub 6 GHz. Din punct de vedere istoric, tehnologia undelor milimetrice a fost costisitoare și dificil de dezvoltat, ceea ce a dus la limitarea acesteia la aplicații de nișă precum radioastronomia, teledetecția la distanță și comunicațiile fixe terestre.

Mai recent, totuși, interesul a crescut în mod semnificativ, deoarece cele două obstacole au fost în mare parte depășite. Millimeter-wave a evoluat într-o opțiune rentabilă pentru a face față provocării actuale a capacității de rețea cu care se confruntă întreprinderile. Ne așteptăm ca prețurile să continue să scadă, iar raportul preț-performanța să continue să se îmbunătățească, făcând soluțiile millimeter-wave o primă opțiune pentru organizațiile de pretutindeni. O gamă largă de aplicații exterioare și interioare sunt gata să beneficieze de acest set de tehnologii.

Comunicațiile tradiționale point-to-point (P2P) și point to multi-point (P2MP) cu microunde sunt toate la ele acasă în soluții millimeter-wave. Produsele millimeter-wave oferă o complexitate suplimentară față de soluțiile bazate pe microunde, iar licențierea, atunci când este necesar, este tratată aproape întotdeauna de către vânzătorul sau distribuitorul de echipament implicat în vânzare și instalare. Antenele parabolice folosite în aplicații millimeter-wave pot fi deja văzute în zonele metropolitane, legăturile cu ISP și în aplicații ad-hoc precum telemetria și supravegherea.

Crescendo_bannerStandardul wireless 802.15.3c al rețelei wireless IEEE, standardul 802.11ad Wi-Fi și standardul 802.11ay, care se preconizează, specifică banda de 60 GHz. Având în vedere penetrarea limitată a obiectelor, intervalul și direcționalitatea semnalelor cu millimeter-wave, aplicațiile de aici sunt, de obicei, limitate la setările în cameră și în birouri deschise, unde se poate asigura o linie de vizibilitate. Iar așteptările sunt ca aplicațiile de acces general care utilizează tehnologia 802.11ad să devină comune.

De asemenea, este preconizată o varietate tot mai mare de soluții în aer liber și campus bazate pe aceste tehnologii. Multe soluții existente în cazul microwave și millimeter-wave vor evolua în timp, pentru a oferi soluții P2P, P2MP și rețele cu costuri reduse bazate pe componentele .11ad, ceea ce va deschide ușa unor posibilități de extindere mai largi.

În mod similar, se estimează că părțile millimeter-wave să-și găsească drumul într-o varietate de soluții IoT, având în vedere că atât de multe dintre acestea vor fi grupate și, prin urmare, pot fi abordate cu rază scurtă de acțiune. Deoarece 5G este destinat în mare măsură ca înlocuitor pentru toate celelalte rețele wireless WAN și, chiar și servicii de bandă largă prin cablu, va fi necesară o capacitate semnificativă de operare. Deoarece modelul 5G va aplica adesea modelul “celule mici” de implementare mai densă a stațiilor de bază, millimeter-wave are sens chiar și cu limitele sale inerente, chiar și în benzile fără licență, datorită grinzilor înguste, antenelor direcționale și aplicabilității rețelei tehnici care să permită desfășurarea rapidă, eficientă din punctul de vedere al costurilor și a capacității.

Mai controversată este aplicarea millimeter-wave pentru accesul la abonații mobili la 5G. Unele experimente au arătat că aceasta ar trebui să fie o opțiune valoroasă în locații cu stații de bază cu densitate mare și capabilități adecvate de tip beamsteering. Nu este clar, totuși, dacă industria va adopta acces mobil la millimeter-wave pe scară largă și dacă ar fi necesare dispozitive pentru abonat echipate corespunzător, care nu sunt în prezent existente pe piață.