Bizpoint — August 10, 2018 at 9:46 am

Naşterea unui nou pol de afaceri

by

investConform unei recente cercetări realizate de KPMG, nordul Europei, mai exact regiunea formată din Danemarca, Suedia, Norvegia şi Finlanda, tinde să devină unul din polii majori de acţiune ai afacerilor din domeniul fintech. Această regiune a fost martora unui număr de trei din cele mai importante 10 tranzacţii financiare la nivel global în primele şase luni ale acestui an, transformând Europa în locaţia predominantă pentru investiţii în astfel de firme.

Achiziţiile firmelor Nets în Danemarca – a treia tranzacţie din lume ca mărime – şi iZettle şi Nordax Group în Suedia – a cincea şi a zecea tranzacţie mondială ca mărime – au reprezentat o parte semnificativă a celor 8 miliarde USD cheltuite în regiune pe astfel de tranzacţii. Cheltuielile globale totale cu tranzacţii fintech în primele şase luni au atins aproape 58 miliarde USD şi au înglobat un număr de 875 de tranzacţii, conform KPMG. Europa a dominat peisajul cu 198 de tranzacţii în total, însemnând 26 miliarde USD, ea fiind urmată de Asia, cu tranzacţii de 17 miliarde USD şi Statele Unite, cu tranzacţii de 14 miliarde USD.

Nordul Europei constituie una din cele mai propice regiuni pentru investiţiile fintech. Zona dispune de un ecosistem de startup-uri care beneficiază de acces facil la talente IT, şi de consumatori dornici să folosească cele mai noi tehnologii pentru a-şi gestiona finanţele personale. În plus, conform analiştilor, în această regiune există un nivel ridicat de colaborare între autorităţile guvernamentale, cele de reglementare, instituţiile financiare şi mediul de afaceri, precum şi un trecut bogat de inovaţie tehnică, aici evoluând unele din cele mai mari nume tehnologice din lume, cum ar fi Ericsson, Nokia, Skype şi Spotify.

Datele de mai sus se constituie în motive reale pentru care fondurile private de investiţii au început şi ele să fie tot mai interesate de nordul Europei, în special de investiţii în firme start-up şi în firme IT pe cale de maturizare care dezvoltă produse în zone precum finanţele digitale şi inteligenţa artificială. Efectul de cerc virtuos se închide prin faptul că o asemenea creştere a nivelului de capital investit de fondurile private de investiţii a dus şi la trezirea interesului marilor bănci din regiune, cum sunt SEB, Danske Bank şi Nordea, care au început să formeze parteneriate bazate pe schimburi de acţiuni cu firmele de tehnologie care se specializează în fintech.