Productie — August 14, 2018 at 6:18 am

Introducerea MOBI: Mobility Open Blockchain Initiative

by

blockchainÎn luna mai 2018, a fost format consorțiul MOBI – Mobility Open Blockchain Initiative, fondat de către producători de automobile de vârf, inclusiv Renault, Ford, GM și BMW, consorțiu care reprezintă acum peste 80% din volumul producției auto globale. Membrii MOBI includ producători de vârf și startup-uri din zona blockchain și tehnologii, precum și organizații de prim rang precum IBM, Accenture și Consensys. ONG-uri și instituții academice, cum ar fi Forumul Economic Mondial și Blockchain la Berkeley sunt, de asemenea, implicate. Toți aceștia cred în valoarea dezvoltării multipartidelor și a cooperării în dezvoltarea de noi soluții tehnologice blockchain pentru industrie.

Primele proiecte ale MOBI dezvoltă cazurile de utilizare a blockchain și standardele tehnologice pentru aplicațiile auto. Primul proiect este construirea unui prototip de identitate digitală a autovehiculelor sau a unui pașaport pentru mașini, care să poată urmări și să asigure odometrul vehiculului și date relevante privind registrele distribuite. Acest lucru poate reduce în mod drastic frauda în vânzările de mașini folosite deoarece cumpărătorii pot avea în sfârșit un istoric exact al vehiculelor.

Fișa de parcurs a MOBI cuprinde și alte câteva cazuri de utilizare de mare valoare pentru blockchain în mobilitate, cum ar fi stabilirea standardelor de date și tehnologii comune și interoperabile, dar și abordarea unor provocări notabile în cercetarea și dezvoltarea blockchain, cum ar fi scalabilitatea și securitatea protocolului și a aplicațiilor. Fiecare caz de utilizare va fi elaborat de comitetele de specialitate din cadrul MOBI și va fi condus de furnizorii de mobilitate orientați spre consumatori în consorțiu. Prin co-dezvoltare deschisă în comisiile MOBI, aceste soluții au o probabilitate mult mai mare de adoptare la nivel de industrie decât dacă ar fi dezvoltate de către un jucător independent.

În industria automobilelor, aproape fiecare fabricant mare de automobile a experimentat deja concepte de tip blockchain proof-of-concepts (PoC). MOBI a apărut deoarece acești producători de automobile au văzut nevoia de a comunica și de a stabili standarde astfel încât PoC-urile și soluțiile să poată fi aplicate la scară industrială. În general, formatul consorțiului are mai multe avantaje pentru companiile care explorează inovația blockchain. MOBI permite mai multor părți din cadrul unei industrii să stabilească standarde tehnologice comune, să împartă resursele de cercetare și dezvoltare și să lucreze la prototipuri comune, cu un potențial ridicat pentru scară industrială.  Noua eră a activității R&D a blockchain la nivelul enterprise recunoaște valoarea cooperării multiple pentru a răspunde provocărilor comune în domeniul industriei și tehnologiei, a crea interoperabilitatea soluțiilor la scară și a relua în mod colaborativ modelele de afaceri pentru viitor.

În final, aplicațiile blockchain sunt premisele implicării peer-to-peer în jurul registrelor și bazelor de date partajate. Pentru a construi soluții reușite, grupurile de lucru din industrie trebuie să includă concurenții, furnizorii, autoritățile de reglementare și toate celelalte părți interesate. Acesta este modul în care se pot construi rețele viabile minime și soluții scalabile și sigure. MOBI nu este doar un exemplu de consorțiu al industriei blockchain la scară. Este, de asemenea, un pas necesar următor în evoluția activității de cercetare și dezvoltare a blockchain pentru întreprinderi.