IoT powered by ALLIED TELESIS — August 22, 2018 at 8:16 am

Edge Computing este soluția optimă pentru apropierea de utilizatori

by

Edge Computing

 

 

 

 

 

 

IoT revoluționează în prezent întreaga gamă de aplicații pentru consumatori și industrie, permițându-le să profite de datele și serviciile oferite de miliardele de obiecte conectate la internet. Unul dintre principalii factori care au determinat revoluția IoT a fost integrarea dispozitivelor IoT cu infrastructuri de cloud computing, care a împuternicit aplicațiile IoT să mobilizeze scalabilitatea, capacitatea și calitatea serviciului (QoS) ale cloud-ului.

English version

În prezent, toți furnizorii mari de cloud oferă suport pentru găzduirea aplicațiilor IoT și permit distribuitorilor IoT să își ofere serviciile bazate pe modalități de plată pay-as-you-go, precum Software-as-a-Service (SaaS) și Platform-as-a-Service (PaaS). Cu toate acestea, integrarea IoT/Cloud vine cu propriile limitări, ceea ce o face nepotrivită pentru anumite cazuri de utilizare, în special utilizarea care necesită prelucrare și control în timp real. Pentru a atenua aceste limitări, este nevoie să se mute computația mai aproape de utilizatori și de teren, prin introducerea unor straturi suplimentare de procesare între cloud și teren.

În ultimii ani, au fost introduse mai multe metode de implementare a calculului aproape de teren, incluzând Fog Computing, Cloud și Mobile-Edge Computing. În ciuda numelor lor diferite, toate implică implementarea unui strat de noduri computaționale chiar la marginea rețelei, adică în apropierea utilizatorilor și între teren și cloud. Prin urmare, aceste abordări sunt bune drept exemple diferite ale paradigmei de Edge Computing.

Edge Computing este caracterizat de unul sau mai multe gateway-uri(porți) care sunt distribuite între cloud și dispozitivele IoT, inclusiv porțile apropiate de teren. Poarta poate fi de diferite tipuri, variind de la controlere încorporate și dispozitive IoT cu capacitate de procesare limitată, până la nivele întregi de noduri computaționale. Tipurile exacte de noduri care urmează să fie implementate și utilizate depind de natura aplicației țintă. În general, implementarea adecvată a nodurilor de margine poate oferi mai multe beneficii, inclusiv reducerea latenței pentru aplicațiile în timp real, utilizarea mai eficientă a lățimii de bandă și a resurselor de stocare, scalabilitatea sporită, costurile reduse ale energiei, performanța îmbunătățită a mediului, și protecția datelor.

Edge Computing devine treptat alegerea preferată pentru arhitectura sistemelor IoT la scară largă atât în mediul industrial, cât și în cel al consumatorilor, inclusiv rețele inteligente, producție inteligentă, transport inteligent, orașe inteligente, asistență medicală și multe altele. Recent, organizațiile de dezvoltare a standardelor, precum Arhitectura de Referință Industrială pentru Consorțiul Internațional și consorțiul OpenFog, au început să promoveze utilizarea calculelor de vârf ca parte a arhitecturilor lor de referință pentru implementările IoT. În același timp, producătorii de echipamente lucrează din greu pentru a oferi platforme de calcul de margine configurabile, bazate pe standarde, care pot fi implementate flexibil în medii diferite.