Data Center / Storage — August 27, 2018 at 7:22 am

Modul în care „deskop as a service” are sens în transformarea digitală

by

DaaS

Dacă transformarea digitală a pornit o utilizare din ce în ce mai mare a furnizorilor de public cloud, următorul pas este să vedem ce se întâmplă cu calculatoarele desktop. Discuția vine pentru a vedea dacă are sens să mutăm și acest spațiu în cloud, prin „deskop as a service” (DaaS). Astfel, există o anumită logică. Dacă o afacere are deja date în cloud, există avantajul de a rula desktop-uri găzduite cu același furnizor, pentru a beneficia de latența redusă între date și clienți. Utilizatorii pot obține în continuare o experiență PC prin intermediul unui client, dar sistemul de operare PC rulează de la distanță pe o mașină virtuală găzduită în cloud (VM). Un număr de companii oferă acum acest serviciu, iar utilizatorii pot lucra cu furnizori mari, cum ar fi Amazon Web Services (AWS) sau Microsoft Azure, sau cu companii de hosting mai mici.

Conceptul infrastructurii virtuale pentru desktop (VDI) funcționează bine atât pentru utilizatorii de birou, cât și pentru cei mobili. În birou, un dispozitiv client oferă o conexiune robustă și rentabilă pentru desktop-urile virtuale, în timp ce pentru mobilitate și flexibilitate, puteți utiliza în general orice PC, Android, iOS sau Chromebook pentru a vă conecta. Licențierea Windows pentru VDI este complexă și necesită Windows Enterprise Customers cu Windows Enterprise și Software Assurance pot implementa Windows 7 sau Windows 10 prin VDI.

Modelul “pay-as-you-go”, un avantaj clasic al serviciilor găzduite, este bine adaptat organizațiilor care se confruntă cu variații ale cererii sezoniere sau care folosesc au contracte variabile. Securitatea este îmbunătățită, deoarece desktopurile găzduite sunt într-un datacenter și nu pot fi pierdute sau furate. Dacă un desktop găzduit suferă o infecție malware, ștergerea și înlocuirea desktopului este, în mod normal, simplă. Criptarea poate fi aplicată pe întreaga rețea. Gadgeturile găzduite sunt, de asemenea, supuse analizei comportamentului, o piesă de securitate suplimentară care poate detecta anomalii în comportament și poate aplica remedierea, cum ar fi blocarea unei adrese IP sau a unui cont de utilizator.

Un mare furnizor al DaaS este Citrix, al cărui XenDesktop poate fi implementat pe bază de premisă sau pe oricare dintre furnizorii mari de cloud, inclusiv Microsoft Azure, AWS, Google Cloud Platform și Oracle Cloud. Microsoft a dat înapoi de la oferirea de virtualizare de desktop la prima platformă Azure, dar a colaborat cu Citrix pentru a oferi XenDesktop Essentials, disponibil prin intermediul Azure Marketplace online.

XenDesktop Essentials este o versiune descendentă a aplicației Citrix Cloud, care adaugă aplicații desktop la distanță, precum și aplicații Linux și desktop-uri, găzduite cloud. Inima ofertei Citrix este tehnologia utilizată pentru a oferi desktop-uri și aplicații la distanță utilizatorilor, numită experiență de înaltă definiție (HDX). Acesta este într-adevăr un pachet de tehnici de optimizare, inclusiv compresie, deduplicarea traficului în rețea, utilizarea inteligentă a puterii de procesare locale acolo unde este disponibilă, grafică și optimizări multimedia.

Amazon a introdus, de asemenea, Amazon Linux Workspaces, un desktop Linux bazat pe mediul desktop Mate. Acesta este cu aproximativ 15% mai mic decât Windows WorkSpaces și include aplicații precum Firefox, Evolution, Pidgin și Libre Office.