Securitate — August 27, 2018 at 6:05 am

Monitorizarea și protejarea locuințelor cu detectoarele Optex CDX

by

OPTEXcdxOPTEX, lider mondial în dezvoltarea de soluții de detecție, recomandă monitorizarea și protejarea locuințelor prin instalarea de sisteme de securitate care să includă soluții de detecție moderne, adaptate atât locației, cât și bugetului disponibil.

Datele statistice arată că în România se înregistrează cu aproximație 65 de furturi din locuințe în fiecare zi. Desigur, o bună parte dintre ele pot fi puse și pe seama neglijenței proprietarilor, care nu asigură corespunzător ușile și ferestrele, dar, în cele mai multe cazuri, vorbim despre hoți care forțează căile de acces, profitând de absența persoanelor din locație. Așadar, nu este de mirare că în mediul urban peste 50% din spargerile de locuințe din timpul săptămânii au loc în intervalul orar 8:00-18:00, când probabilitatea ca locația să fie goală este maximă. Apoi, mai sunt și acele locuințe nelocuite pentru perioade lungi de timp, iar în România, țară caracterizată de emigrație masivă, acestea sunt din abundență și reprezintă ținte extrem de valoroase pentru răufăcători, care pot acționa în voie și nestingheriți de nimeni.

În ciuda acestor statistici și a riscurilor la care se expun, proprietarii de locuințe evită de multe ori să instaleze sisteme de securitate din cauza percepției greșite asupra costurilor. În realitate însă, se pot realiza instalări eficiente în aproape orice buget, cu efect garantat de evitare a unor potențiale pierderi mult mai mari cauzate de posibile furturi. Iar, ca exemplu, OPTEX supune atenției dispozitivele de detecție a intruziunii din seria CDX. Fiind modele accesibile destinate utilizării la interior, acestea sunt perfecte pentru monitorizarea locuințelor, furnizând aceeași calitate de nivel superior specifică tuturor produselor OPTEX.

Atât CDX-AM, cât și CDX-NAM folosesc tehnologia PIR (passive infrared) pentru detecție, ceea ce înseamnă că în aria de acoperire sesizează radiația IR emisă de orice corp cu temperatură mai mare de 0 absolut, precum corpul uman. Ambele modele folosesc noua platformă digitală MPU pentru a asigura o detecție precisă și de înaltă performanță. Diferența dintre ele este dată de forma și suprafața monitorizată, precum și de numărul de zone de detecție, fiind concepute pentru a deservi spații diferite. Astfel, CDX-AM poate acoperi o suprafață de 15x15m împărțită în 82 de zone de detecție, pe când CDX-NAM acoperă o suprafață de 24x2m împărțită în 20 de zone de detecție. Dispozitivele folosesc algoritmi avansați pentru evitarea unei detecții false și pot face diferența între un om și un animal de companie, ceea ce înseamnă că prezența unui câine sau a unei pisici în locuință nu va declanșa alarme în sistemul de securitate. În plus, detectoarele OPTEX CDX sunt prevăzute cu tehnologie anti-mascare, implementată cu ajutorul unei soluții AIR (active infrared). Acest lucru înseamnă că pe lateralul lentilelor sunt amplasate: un transmiţător LED IR şi un receptor IR orientate frontal, astfel că dacă lentila este acoperită sau pulverizată cu o soluţie, raza emisă de transmiţător este reflectată înapoi către receptor şi astfel este declanşat semnalul de alarmă specific.

Cel de-al treilea model al familiei OPTEX CDX este CDX-DAM, senzor identic cu CDX-NAM din punctul de vedere al suprafeței monitorizate, dar diferit de ceilalți doi membri ai seriei prin tehnologia de detecție utilizată. Astfel, CDX-DAM este un dispozitiv hibrid, întrucât, pe lângă soluția PIR, integrează și un senzor de mișcare pe bază de microunde. Acesta operează activ, căci presupune emiterea de radiații electromagnetice din domeniul microundelor și analizarea reflexiilor acestora, pentru a determina dacă în zona supravegheată există corpuri în mișcare. Avantajul unei astfel de soluții este acela că poate fi utilizată pentru a supraveghea întreaga locuință, căci radiația electromagnetică trece prin pereții dintre încăperi.

În ciuda faptului că au fost concepute pentru utilizare la interior, toate cele 3 detectoare OPTEX din seria CDX operează la temperaturi cuprinse între -100C și +500C. O astfel de caracteristică este importantă pentru securizarea caselor nelocuite în sezonul rece, dar și pentru proprietarii care vor să securizeze zone oarecum atipice, precum poduri, mansarde sau chiar magazii, unde temperaturile pot fi mult diferite de cele normale pe timpul verii. În ceea ce privește implementarea, rămâne la latitudinea utilizatorilor dacă optează pentru instalarea unor astfel de soluții în vederea declanșării unor semnale acustice și luminoase de intimidare a hoților sau dacă aleg integrarea lor în sisteme de securitate mai avansate. Indiferent de variantă, OPTEX CDX-AM, CDX-NAM și CDX-DAM sunt soluții eficiente, fiabile și performante, în ciuda prețurilor de achiziție accesibile. Prin urmare, ele reprezintă soluții excelente pentru asigurarea locuințelor, indiferent de buget.