Data Center / Storage — August 28, 2018 at 12:24 pm

Tehnologiile submarinelor utilizate pentru a realiza centre de date oceanice pentru cloud și big data

by

MicrosoftMicrosoft utilizează tehnologia din submarine și colaborează cu pionieri în energia marină pentru a doua fază a proiectului de a dezvolta centre de date care să poată furniza servicii de cloud orașelor de coastă. Un prototip experimental, de dimensiunea unui container de marfă, prelucrează încărcăturile de lucru pe malul mării, lângă Insulele Orkney din Scoția. Desfășurarea centrului de date Northern Isles de la Centrul European pentru Energie Marină marchează un pas important în Proiectul Natick, efortul de a investiga fabricarea și operarea de unități de centre de date pre-ambalate, care să poată fi comandate în funcție de dimensiuni, utilizate rapid și lăsate să funcționeze timp de ani de zile în adâncurile mărilor.

Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește la aproximativ 180 km de coastă. Prin punerea centrelor de date în apă în apropierea orașelor de coastă, datele ar avea o distanță scurtă de transfer pentru a ajunge la comunitățile de coastă, ducând la navigarea rapidă și eficientă, streaming video și experiențe autentice pentru tehnologiile bazate pe AI. Proiectul Natick, cu o lungime de 12 metri, este dotat cu 12 rackuri care conțin un total de 864 de servere și infrastructura asociată sistemului de răcire. Datacenterul a fost asamblat și testat în Franța și transportat în Scoția, unde a fost atașat de o bază triunghiulară încărcată cu balast pentru a fi instalată pe fundul mării.

Centrul de date a fost remorcat în mare, parțial înclinat și legat de troliuri și macarale între pontoanele unei barje industriale. La locul de desfășurare, un vehicul cu comandă de la distanță a transportat un canal care conține cablul de fibră optică și cablaj care a fost atașat la centrul de date.

Conceptul data center subacvatic a fost inițial prezentat într-o lucrare de acum câțiva ani. La doar 12 luni de la lansarea proiectului Natick în iulie 2014, echipa a desfășurat un prototip de probă construit în laborator, în apele calde și puțin adânci din California. Nava prototip a funcționat timp de 105 zile. Încurajați de rezultatele și potențialul impact al industriei, echipa Project Natick a continuat să proiecteze, să producă și să testeze modulul pe scară largă desfășurat în Scoția. Iar ultima versiune este menită să rămână în funcțiune fără întreținere de până la cinci ani.

Faza 1 a proiectului Natick a arătat că proiectul de data center subacvatic este fezabil. Faza 2 se concentrează asupra cercetării dacă prototipul este practic din punct de vedere logistic, ecologic și economic. La începutul fazei 2, echipa Microsoft a știut că fabricarea scalabilă a centrelor de date submarine ar necesita expertiză externă. De aceea, Microsoft a ales să lucreze cu Naval Group, o companie veche de 400 de ani, cu experiență la nivel mondial în domeniul ingineriei, fabricării și menținerii navelor și submarinelor militare, precum și a tehnologiilor energetice marine.

Echipa Project Natick va petrece în următoarele 12 luni monitorizarea și înregistrarea performanței centrului de date, ținând cont de toate aspectele, de la consumul de energie și umiditatea internă la nivelurile de sunet și temperatură. Oceanele lumii la adâncime sunt în mod constant reci, oferind acces gata și liber la răcire, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari reduceri de costuri pentru centrele de date terestre. Centrele de date subacvatice ar putea servi, de asemenea, ca chiriași ancorați pentru energia regenerabilă marină, cum ar fi fermele eoliene offshore sau băncile de turbine de maree, permițând celor două industrii să evolueze în regim de blocare.