Esential — September 17, 2018 at 8:39 am

Miză mare pentru furnizorii puri de IaaS

by

istock_000019903222small-300x199Gartner a emis recent o avertizare pentru furnizorii IT care se specializează exclusiv în furnizarea de servicii infrastructure-as-a-service (IaaS). În mediile cloud tot mai sofisticate, aceştia sunt în pericol de a deveni jucători de nişă. Conform firmei de analiză, firmele apelează tot mai mult la furnizori cu oferte IaaS şi PaaS integrate, pe măsură ce piaţa continuă să se maturizeze.

Conform analiştilor Gartner, cererea de oferte integrate IaaS şi PaaS stă la baza următorului val de adopţie de infrastructură cloud. Evident, furnizorii exclusivi de IaaS vor continua să existe în viitor, dar doar ca jucători de nişă. Un alt motiv este acela că iniţiativele strategice de tipul proiectelor de transformare digitală, care duc la adopţia de medii multicloud şi cloud hibrid alimentează creşterea pieţei ofertelor de servicii integrate.

Mai mult, Gartner prevede că până în 2022 circa 90% din organizaţii vor achiziţiona servicii IaaS de tip cloud public de la un furnizor integrat care poate oferi şi capabilităţi PaaS. Această estimare coincide cu ultimele estimări Gartner pentru piaţa globală a serviciilor de cloud public, care prevăd o creştere de peste 17% a sectorului în 2019, cheltuielile globale fiind apreciate să depăşească 200 miliarde USD, faţă de circa 175 miliarde USD în acest an.

IaaS rămâne segmentul cu cea mai mare creştere de pe piaţa globală a serviciilor de cloud public, iar Gartner se aşteaptă ca el să crească cu aproape 28%, de la 31 miliarde USD în 2018 la aproape 40 miliarde USD anul viitor. Cu toate astea, cel mai mare segment al pieţei continuă să fie cel de software-as-a-service (SaaS), şi el pare să continue să deţină această poziţie până în 2021. În acest moment, Gartner estimează că segmentul SaaS va creşte cu aproape 18%, la 85 miliarde USD în 2019, şi va ajunge să valoreze circa 113 miliarde USD în 2021, în vreme ce segmentul IaaS va ajunge la valoarea de 63 miliarde USD la acel moment.