Analiza — September 18, 2018 at 6:42 am

Echipamentele de stocare date devin prioritare

by

Storage-ClusterIDC, principalul barometru al evoluţiei pieţei globale IT, a arătat recent că piaţa enterprise de stocare date a crescut puternic în cel de-al doilea trimestru al anului 2018, în parte datorită creşterii cererii clienţilor, în parte datorită inflaţiei care a marcat preţul componentelor echipamentelor. Vânzările de produse all-flash array au crescut cu aproape 42%, în vreme ce vânzările de echipamente SAN şi NAS array au crescut cu aproape 16%.

Cel de-al doilea procent de creştere a dus la creşterea veniturilor pe acest segment de piaţă cu peste 6 milioane USD, reprezentând cea mai bună performanţă după trei ani succesivi de comprimare. În acelaşi timp, piaţa totală enterprise de stocare date, incluzând discuri ataşate serverelor, a crescut în cel de-al doilea trimestru al anului cu peste 21%, ajungând la un nivel de venituri de peste 13 milioane USD.

Conform analiştilor IDC, în acest trimestru au fost instalate capacităţi de stocare date de aproape 112 exabytes în sisteme de stocare de toate tipurile. Aproximativ o treime din vânzările totale (32%, respectiv 3,3 milioane USD) au fost realizate de jucători de pe piaţa hyperscale. Vânzările de capacităţi de stocare servere – cum ar fi stocare hiperconvergentă şi stocare definită software – au atins aproape 4 milioane USD în acest trimestru.

Conform analiştilor IDC, principalul motiv al unor asemenea creşteri explozive este reprezentat de proiectele firmelor de modernizare a stocării de date, precum şi continua dinamizare a cloud-ului public şi creşterea importanţei “economiei datelor”. Cu toate astea, IDC pare să fi trecut cu vederea că un element al acestor bune rezultate este reprezentat de creşterea artificială a preţului componentelor, aşa cum ar fi preţurile procesoarelor, preţurile memoriilor RAM şi preţurile stocării de tip solid-state. Orice prăbuşire a acestor preţuri ar putea pune sub semnul întrebării cifrele legate de venituri ale principalilor furnizori de echipamente de stocare şi curbele lor recente de creştere, chiar dacă asta ar putea contribui, paradoxal, la îmbunătăţirea ratelor lor de profit.

Per ansamblu în cursul trimestrului, Dell EMC şi NetApp au fost cei doi furnizori din top cinci care au demonstrat cele mai bune performanţe. Vânzările de sisteme de stocare Dell EMC au crescut cu 19%, ajungând la aproape 2 miliarde USD, în vreme ce NetApp a înregistrat o creştere de 20%, ajungând la 832 milioane USD.

Pe locul trei, HPE se luptă să atingă performanţele primilor doi competitori, obţinând un mic salt de vânzări de 4%, până la nivelul de 652 milioane USD. IBM s-a descurcat mai bine în termeni de creştere după un prim trimestrru dezastruos, atingând o creştere de 7% şi un nivel de 580 milioane USD. Topul primilor cinci este completat de Hitachi, care a ajuns la vânzări de 400 milioane USD.