Bizpoint — September 26, 2018 at 10:52 am

Nevoia de management IT mai bun

by

agile-cloud-ts-100588281-primary.idgeUltimele previziuni Gartner arată că până în 2022 vor fi alocate cheltuieli IT de peste 1,3 trilioane USD pentru mutarea în cloud. Asta înseamnă, implicit, nevoia unui management IT mai solid. Detaliind, Gartner spune că pe pieţele mature de tip enterprise circa 28% din cheltuieli se vor deplasa către cloud până în 2022, faţă de 19% în 2018. Creşterea cheltuielilor IT cu ofertele bazate pe cloud va fi mai rapidă decât creşterea ofertelor tradiţionale, non-cloud. În ciuda acestui fapt, ofertele tradiţionale vor continua să constituie 72% din venituri pentru piaţa enterprise.

Volumul aplicaţiilor software în cloud este aşteptat să crească de la 34% în 2018 la 40% în 2022. Iar această creştere va fi alimentată mai ales de CRM. Alte aplicaţii aşteptate să crească în cloud sunt suitele office, serviciile de conţinut şi serviciile colaborative. În acelaşi timp, cheltuielile cu infrastructura de sistem bazată pe cloud este aşteptată să se dubleze, de la 11% acum la 22% în 2022. La celălalt capăt al spectrului, datorită investiţiilor anterioare în hardware de centre de date, virtualizare şi software şi servicii IT pentru sisteme de operare centre de date, această piaţă înregistrează cea mai slabă tendinţă de a trece la servicii bazate pe cloud.

Dat fiind faptul că mediul cloud va deveni o parte tot mai largă a IT-ului enterprise, Gartner recomandă ca departamentele IT din firme să pregătească o strategie eficientă pentru gestionarea activelor IT bazate pe cloud. Este vorba de pregătirea cu dashboard-uri şi instrumente de măsură pentru achiziţia corectă de servicii cloud. Aproape la fel ca atunci când se achiziţionează echipamente de stocare date, networking sau servere, şi e nevoie de prevederea creşterii cererii pe o perioadă predeterminată de timp. Diferenţa, spune Gartner, este aceea că unele produse cloud sunt mai dinamice, iar în acest context previziunile de utilizare a lor vor trebui mult mai riguros făcute.