Smart City — October 1, 2018 at 11:18 am

Câte orașe din România cumulează cele peste 300 de proiecte Smart City

by

Smart Cities41 de orașe din România cumulează peste 300 de proiecte Smart City, potrivit unei radiografii a pieței de profil, realizată de integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting.

Pe baza surselor publice care au acoperit subiectul pe parcursul ultimului an, informațiilor furnizate de primării, companii și interviurilor efectuate, 41 de orașe mari, medii și mici din țară au, în faza de plan, în derulare sau deja finalizate, 316 proiecte tip Smart City.

Lista orașelor înscrise în cursa Smart City include municipalități precum Alba Iulia, Arad, Avrig, Bacău, Balș, Botoșani, Brașov, București, Bumbești-Jiu, Călărași, Cernavodă, Comănești, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galați, Giurgiu, Gura Humorului, Hunedoara, Iași, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moinești, Odobești, Oradea, Piatra Neamț, Reșița, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Târgu Neamț, Târnăveni, Timișoara, Tîrgu Bujor și Tulcea.

Proiectele Smart City identificate își păstrează clasificarea, în aceleași șase Verticale Smart City – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance, verticale care sunt în concordanță cu raportările recente ale Uniunii Europene.

Noul lider este verticala Smart Living, acoperită de 74 de proiecte, care detronează anteriorul loc întâi, ocupat în primăvară de Smart Governance, ce ajunge acum la 71 de proiecte. Locurile trei și patru sunt ocupate de Smart Mobility, cu 63 de proiecte, care se detașează de Smart Economy, 58 de proiecte, cu care era egală în martie. La distanță urmează Smart Environment, cu 33 proiecte, și Smart People, cu o creștere redusă, până la doar 16 inițiative.

Printre orașele care îmbrățișează soluțiile Smart City atât într-un mod inovator, cât și acoperitor la nivelul locuitorilor, putem menționa:

  • Alba Iulia, care duce domeniul Smart și în aria blocurilor de locatari, printr-o aplicație de management pentru administratorii imobilelor,
  • Avrig, cu un proiect ce vizează contributia urbană pentru combaterea schimbărilor climatice,
  • Hunedoara, cu o hartă electronica a investițiilor.