Bizpoint — October 11, 2018 at 9:02 am

Tentativă de cucerire europeană

by

Facebook OCPFacebook a anunţat că a luat măsuri de a împinge mai agresiv proiectul Open Compute Project (OCP) către clienţii IT din mediul eneterprise prin lansarea primului său centru european de demonstraţii în cadrul fermei de servere Switch Datacenters din Amsterdam.

Centrul OCP incorporează un mediu de centru de date complet funcţional construit pe baza hardware-ului şi software-ului dezvoltat de comunitatea de colaboratori ai proiectului, care lucrează împreună la creşterea ratei de extindere a tehnologiilor open source în centre de date.

Locaţia are ca destinaţie primară utilizarea ca centru de demonstraţie, astfel încât managerii IT şi operatorii de centre de date să poată experimenta ce poate face kit-ul de bază OCP, însă va fi făcută disponibilă şi organizaţiilor care doresc să testeze tehnologii noi şi emergente produse de comunitatea de colaboratori.

În vreme ce dotările comunitare din centrul de date au fost adoptate rapid de industria telco şi membri ai comunităţii de furnizori internet şi hyperscale cloud, adopţia pe scară largă în sânul pieţei enterprise a fost înceată, iar OCP exact asta vrea să îndrepte acum. OCP se laudă cu modele de servere rack de 21 inci, însă acest fapt este adesea citat de mediul enterprise ca o barieră, deoarece o astfel de tehnologie este mai greu de instalat în centrele de date existente, unde rack-urile de servere de dimensiuni mai mici reprezintă norma.

Cele trei firme care operează centrul, Rittal, Circle B şi Switch Datacenters, susţin că în sectorul de tehnologie directorii IT de la marile companii şi autorităţile publice din regiunea europeană vor trebui să adopte principiile OCP pe scară largă. De ce? Aceste principii formează baza pe care operează multe hyperscalări. Prin adoptarea modelului OCP în centrele lor de date, firmele mari şi autorităţile publice pot beneficia de aceleaşi avantaje ca în cazul hyperscalărilor: reduceri de costuri, reduceri de consum energetic şi flexibilitate sporită. Rămâne de văzut cât de mare va fi succesul unui asemenea demers.