Analiza — October 23, 2018 at 5:18 pm

Un experiment care prefigurează viitorul

by

robotNorvegia este ţara în care se desfăşoară actualmente un experiment legat de serviciile poştale fără precedent, şi cu valoare potenţială de prefigurare a viitorului. Este vorba de un proiect finanţat de Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor din Norvegia, în urma căruia va fi lansat un robot special proiectat pentru Posten Norge, serviciul naţional de poştă al ţării, care să livreze scrisori şi pachete la destinaţii. Denumit Posten Norge Mail Robot (PNMR), robotul va fi testat în privinţa serviciului de curierat în noiembrie şi decembrie 2018.

Testul se va desfăşura în Kongsberg, un orăşel din sud-estul Norvegiei, cu o populaţie de circa 25.000 de persoane. Proiectul va coincide cu un proces extins de revizuire a modelului de afaceri existent pentru poşta norvegiană legat de costurile actuale şi viitoarele nevoi tehnologice. Conform furnizorului de servicii poştale, obiectivul proiectului este acela de a dezvolta primul robot curier din lume care să livreze corespondenţă şi pachete la destinaţiile clienţilor.

Testele vor determina cât de capabil va fi acest robot să efectueze până la 100 de livrări pe zi. Robotul foloseşte capabilităţi avansate de ghidare şi senzori, şi se deplasează cu o viteză maximă de sub 6 kilometri pe oră, o viteză considerată de risc scăzut. Dacă testele vor avea succes, Poşta norvegiană speră să extindă folosirea de roboţi curieri autonomi, ca parte a bătăliei sale de control al costurilor.

Există, desigur, mai multe provocări enorme în calea succesului unui astfel de proiect. Proiectat ca să opereze în medii urbane, robotul are nevoie de o configurare adecvată a senzorilor inteligenţi şi a software-ului de ghidare pentru a se deplasa în siguranţă printre oameni şi alte vehicole. Printre alte provocări se numără şi obiectele fixe de pe străzi, cum ar fi stâlpii de iluminat, semnalizările stradale, dar şi curbele şi eventualele trepte, precum şi condiţiile meteo extreme date de gheaţă şi zăpadă.

De aceea, astfel de roboţi au puţine şanse să fie angajaţi în medii urbane dense şi pe străzi foarte populate, cel puţin până ce nu vor fi capabili să efectueze o gamă standard de funcţii care actualmente sunt îndeplinite de angajaţii umani ai serviciilor poştale. Pe termen lung însă, situaţia s-ar putea schimba dacă autorităţile locale din centrele urbane vor proiecta nişte aşa-numite “robopiste” care să permită roboţilor să se deplaseze în siguranţă pentru a-şi completa misiunile de livrare în medii dens populate. La această oră aşa ceva pare o utopie, însă în cazul de faţă vorbim de Norvegia, o ţară care a demonstrat în ultima vreme că din punct de vedere tehnologic nimic nu este imposibil. Iar odată devenit un succes, modelul acestui robot poştal are toate şansele să se extindă într-o mare parte din restul Europei.