Bizpoint — October 23, 2018 at 7:34 am

Un motiv surpriză

by

fiberUn nou raport, Gigabit reality, publicat de organizatorii Broadband World Forum (BBWF) înainte de conferinţa anuală de la Berlin din acest an, arată că nu cererea de consum, ci competiţia este cea care antrenează dezvoltarea explozivă a fibrei optice.

Practic, operatorii telecom şi dezvoltatorii de reţele din pieţele europene mature construiesc reţele complete din fibră optică nu deoarece consumatorii pretind servicii ultrarapide, ci deoarece condiţiile de piaţă şi presiunea competiţiei cer asta. Conform raportului, aşa-numita societate gigabit devine rapid o realitate, pe măsură ce dezbaterea despre deosebirile şi meritele comparative ale reţelelor bazate pe cupru versus cele bazate pe fibră se confruntă tot mai des cu realitatea practică a nevoii de livrare conexiuni gigabit ultrarapide la scară extinsă.

Operatorii de pe pieţele mature constată tot mai des că veniturile provenite din reţelele fixe de bandă largă sunt supuse unei presiuni în creştere din pricina creşterilor lente şi a saturaţiei pieţei. De aici, susţin o parte dintre ei, ar apărea şi ideea de actualizare a reţelelor prin fibră optică, pentru oferirea de noi servicii consumatorilor tot mai dornici de tehnologie.

Numai că organizatorii forumului au descoperit că, în ciuda faptului că există un obiectiv UE care susţine nevoia conectivităţii la viteze de 100 Mbps pe întreg teritoriul Uniunii până în 2025, pe piaţă nu a apărut încă nicio aplicaţie de tip consumer care să aibă atâta nevoie de bandă largă încât să antreneze o cerere de servicii gigabit din partea consumatorilor. Asta chiar dacă au apărut câteva nişe potenţiale, cum ar fi jocurile de realitate virtuală şi augmentată sau munca de acasă în domenii precum proiectarea, care au nevoie de primirea şi trimiterea de fişiere de dimensiuni extraordinar de mari.

Un alt motiv găsit este acela al pregătirilor pentru 5G şi teama operatorilor de a pierde posibile venituri din convergenţa reţelelor. Asta chiar dacă 60% din operatorii care au răspuns întrebărilor organizatorilor au declarat că sunt rezervaţi în privinţa impactului 5G. Numai că, în opinia autorilor studiului, chiar dacă 5G este în general privit ca un eveniment rezervat zonei de mobilitate, operatorii sunt conştienţi că el reprezintă o imensă oportunitate pentru toţi operatorii, deoarece în viitor reţelele fixe şi cele mobile vor deveni integrate.