Bizpoint — November 6, 2018 at 8:16 am

O achiziţie aşteptată în bătălia pentru medii cloud

by

ibmIBM a decis zilele trecute să facă un pas important în universul tot mai disputat al mediilor cloud hibrid şi multi-cloud prin propunerea de a achiziţiona Red Hat contra sumei de 34 miliarde USD. Red Hat este un partener tehnologic IBM de multă vreme şi deţine o poziţie de frunte în zona de software open-source pentru mediul enterprise.

Preşedintele şi CEO-ul IBM, Ginni Rometty, a declarat, în cadrul unei conferinţe online, că în cadrul competiţiei dure de pe pieţele de cloud privat şi public, o astfel de tranzacţie poziţionează IBM ca pe un competitor important în zona de medii open cloud. “Bătălia în zona cloud va fi cea dintre mediile open şi cele proprietare,” a declarat Rometty. “Noi vrem să fim lideri în mediul open. Clienţii nu doresc să fie legaţi de un furnizor de tehnologie.”

În ultimii ani, IBM şi-a crescut în mod agresiv portofoliul de oferte pentru medii cloud private şi publice. Acest portofoliu include soluţii de dată mai recentă precum IBM Cloud Private, Cloud Private for Data, AI Openscale şi Multicloud Manager. Acestea se alătură soluţiilor integrate mai vechi precum IBM Cloud, Cloud Migration Factory, Cloud Application Innovation şi Cloud Garages.

Într-un univers cloud care e dominat de Amazon Web Services, conform firmelor de cercetare a pieţei, cu un procent de circa 40% din piaţă, IBM deţine poziţia a treia, cu circa 7%, după Microsoft Azure, care deţine circa 15%. Topul primelor cinci companii este completat de Google şi Alibaba. Cu toate astea, dintre cele cinci firme, IBM a fost singura care a pierdut cote de piaţă în ultimele trimestre.

Conform analiştilor, o astfel de situaţie se poate schimba rapid. Circa 20% din fluxurile de lucru de tip enterprise rulează deja în cloud, ceea ce înseamnă că 80% dintre ele mai au încă de făcut această migraţie. Combinaţia dintre IBM şi Red Hat va crea o nouă firmă care dispune de instrumentele necesare pentru a ajuta clienţii să mute multe din aplicaţiile proprii în medii multi-cloud.

Chiar dacă firmele consumă deja resurse cloud în acest moment, multe dintre ele îşi rulează majoritatea aplicaţiilor on-premises, iar aceste aplicaţii sunt rareori construite să ruleze bine pe platforme cloud în forma lor curentă. Conform analiştilor, IBM tocmai aici a văzut oportunitatea de a ajuta aceste firme să modernizeze aplicaţiile şi să le transforme în aplicaţii pregătite pentru cloud prin combinaţia de produse şi servicii IBM şi Red Hat.