Analiza — November 13, 2018 at 2:52 pm

Reglementare pentru o piaţă europeană unică a datelor non-personale

by

gdprZilele trecute, Consiliul Uniunii Europene, compus din şefii guvernelor statelor membre UE, a parafat un set de noi reglementări care contribuie la eliminarea barierelor din calea deplasării libere a datelor cu caracter non-personal în spaţiul UE. Conform declaraţiei oficiale emise cu această ocazie, noile reglementări sunt “menite stimulării economiei bazate pe date şi dezvoltării de tehnologii emergente precum sistemele autonome trans-frontaliere şi inteligenţa artificială.”

Prin date non-personale, UE se referă la date nelegate de persoanele fizice care provin din diverse surse, inclusiv din Internet of Things, inteligenţa artificială şi procesele de machine learning. Exemplele specifice de date non-personale oferite includ seturi de date anonimizate şi agregate folosite pentru analizele big data, date despre agricultură, care pot ajuta la monitorizarea şi uzul pesticidelor şi apei pe teritoriul UE, sau date despre nevoile de mentenanţă în cazul maşinilor industriale.

În context, Margarete Schramböck, ministru federal austriac pentru afaceri digitale şi economie, şi preşedintele Consiliului, a declarat: “Întărirea sectorului de date va îmbunătăţi competitivitatea Europei. Fluxurile libere de date sunt esenţiale pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, oferind mai multă flexibilitate pentru firme.”

Noile reglementări vor interzice “restricţiile de localizare date impuse de statele membre asupra locaţiei geografice pentru stocarea sau procesarea datelor non-personale, cu excepţia cazurilor în care astfel de restricţii sunt justificate pe motive de securitate publică. Autorităţile statelor membre vor continua să aibă acces la date, chiar dacă acestea sunt localizate în altă ţară.”

În acelaşi timp, noile reglementări vor încuraja dezvoltarea de conduri de conduită pentru a facilita utilizatorilor de “servicii de procesare date” schimbarea furnizorilor de servicii sau portarea datelor înapoi către propriile sisteme IT. Votate de Parlamentul European în octombrie şi acum ratificate de Consiliu, noile reglementări vor deveni obligatorii pentru toate statele membre în termen de şase luni de la publicarea în buletinul oficial al UE.

Referindu-se la aceste reglementări, Ivaylo Moskovski, ministrul bulgar pentru transporturi, IT şi comunicaţii, a declarat: “Deplasarea liberă a datelor este esenţială pentru descătuşarea vastului potenţial al economiei bazate pe date. Noile reglementări vor asigura această libertate pentru fluxurile de date, ceea ce va permite companiilor şi administraţiilor publice să stocheze şi să proceseze date non-personale oriunde vor dori în spaţiul UE. Ele vor furniza bazele legale şi de încredere în utilizarea tot mai intensă a inovaţiilor bazate pe date în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni.” Bulgaria va fi ţara care va deţine preşedenţia UE la data intrării în vigoare a noilor reglementări.