Evenimente — November 20, 2018 at 10:17 am

Securitatea cibernetică, tema Techthon Iași

by

20181120-iasi-techthon-photo-3Continental a provocat experți din industria automotive să obțină accesul la un server utilizând resursele limitate ale unui sistem încorporat, în cadrul Techthon, eveniment organizat la Iași.

A doua ediție a Techthon a fost structurată în două părți: o conferință automotive, urmată de un hackathon. Astfel, organizatorii au unit lumea automotive cu cea IT, adunând în total aproximativ 100 de experți tehnici interesați de subiectul zilei – Cybersecurity.

Conferința din prima parte a zilei a oferit participanților o imagine asupra peisajului amenințărilor cibernetice actuale. În prezent, aproape toate informațiile sunt procesate în cadrul sistemelor informatice, iar acest lucru le face o țintă pentru atacatori. Scopul Cybersecurity este de a stabili obstacole suficient de mari pentru a face acest tip de atacuri irelevante.

După prânz, cei mai curajoși dintre participanți au ales să facă față provocării propuse în cadrul hackathon-ului. Concurenții au avut la dispoziție 9 ore pentru a îndeplini misiunea: să obțină accesul la un server utilizând resursele limitate ale unui sistem încorporat. „Capturează Regele” a fost misiunea, iar pentru a o duce la bun sfârșit fiecare concurent a venit cu laptop-ul și software-ul necesare pentru dezvoltarea aplicațiilor care să îi ajute să depășească provocările. Organizatorii au pus la dispoziția participanților un Raspberry Pi și toate componentele hardware necesare.

Pentru a finaliza misiunea de spargere a server-ului (construirea unei imagini și aflarea user-ului și parolei aferente acesteia) participanții au creat aplicații server-client, s-au conectat la server pentru a copia conținutul partajat, au dezvoltat protocoale de control a transmisiei și au spart parolele de pe plăcuțele puse la dispoziție pentru a accesa fișierele .jpg, fiecare o parte din puzzle.

De-a lungul concursului au existat și misiuni bonus, valoarea totală a premiilor ajungând la 3.000 de euro. La prima vedere, provocarea tehnică părea ușor de depășit, însă anumite obstacole s-au dovedit destul de greu de trecut. În final, după aproape 9 ore de muncă, Cristian Falcaș a câștigat această ediție și a plecat acasă cu premii în valoare totală de 1.100 de euro.

Citește: Securitatea cibernetică, risc strategic al fiecărei organizații

Citește: Conectivitatea standard în vehicule ca urmare a implementării la nivel european a sistemului ecall