Esential — December 10, 2018 at 1:06 pm

Un exemplu de urmat

by

Listare la bursa

Pe o piaţă dominată de afaceri clientelare şi interese politice, cum este piaţa românească, orice afacere care urmează regulile tradiţionale ale pieţei pentru a se dezvolta merită cu prisosinţă semnalată. Exemplul în speţă este oferit de grupul român de firme IT, Bittnet Systems, căruia la sfârşitul lui noiembrie i-au fost admise spre tranzacţionare pe ringul Bursei de Valori Bucureşti o nouă serie de obligaţii corporatiste.

Această emisiune de obligaţiuni, cea de-a treia tranzacţie a grupului la bursă, conform unui comunicat BVB, are o valoare totală de 4,7 milioane lei (circa 1,1 milioane euro), iar fondurile astfel obţinute vor fi folosite de companie pentru achiziţia altor două firme. Este vorba, conform lui Mihai Logofătu, CEO Bittnet Systems, de achiziţia de acţiuni în firmele Elian şi Equatorial, acţiune cu ajutorul căreia grupul de firme speră să atingă o ţintă de afaceri de 100 milioane lei în venituri până în anul 2020.

“Bittnet este una din companiile listate care au folosit intens mijloacele de finanţare oferite de piaţa de capital pentru a-şi accelera dezvoltarea,” a declarat într-un comunicat de presă Lucian Anghel, preşedintele consiliului de guvernatori al BVB. “De la prima zi de tranzacţionare, în aprilie 2015, când capitalizarea firmei era de aproape 8 milioane lei, prin folosirea instrumentelor financiare disponibile pe piaţa de capital firma a reuşit în mai puţin de patru ani să-şi multiplice de şase ori valoarea de piaţă şi să depăşească pragul de 50 milioane lei.”

În luna octombrie, Bittnet a semnat o tranzacţie investiţională sub forma unui acord de transfer de afacere cu firma Crescendo Internaţional contra sumei de 10,9 milioane lei. Tot în acest an, în august, Bittnet a semnat un contract de achiziţie a unei cote de 25% din acţiunile firmei Equatorial Gaming, folosind pentru asta instrumentul de plasament privat de obligaţiuni. Anterior, Bittnet încheiase un acord similar cu firma Elian Solutions. Iar în al treilea trimestru din 2017, Bittnet a achiziţionat Gecad Net, mai cunoscutul integrator de servicii IT.

Ca urmare a unor astfel de tranzacţii, profitul net al companiei a ajuns la jumătatea acestui an la peste 400.000 lei, în urma îmbunătăţirii performanţelor din zonele de integrare IT, cloud şi training IT. Veniturile consolidate au atins 23 milioane lei în prima jumătate a anului, însemnând o creştere anuală de 2%. Bittnet a fost prima firmă românească IT listată în sistemul de tranzacţionare alternativă (AeRO) lansat de BVB în 2015.