Esential — December 14, 2018 at 10:36 am

Noile tehnologii generează alianţe fără precedent

by

IBMMass-media internaţională a publicat în aceste zile anunţul conform căruia doi giganţi ai tehnologiei, IBM şi Nvidia, îşi dau mâna pentru dezvoltarea de soluţii de stocare date sprijinite de inteligenţă artificială.

Practic, cu ajutorul Nvidia, IBM a lansat un nou sistem de stocare date proiectat pentru fluxuri de lucru de tip inteligenţă artificială. Botezat IBM Spectrum AI with Nvidia DGX, sistemul este menit să funcţioneze cu instrumente precum Spark, TensorFlow sau PyTorch. Este un sistem convergent care combină sisteme de fişiere definite software, discuri all-flash şi unitatea grafică DGX-1 GPU de la Nvidia.

Principalele elemente ale sistemului includ servere DGX-1, stiva software Nvidia DGX optimizată pentru performanţe sporite de instruire a maşinilor, stocarea de fişiere definită software Spectrum Scale v5 de la IBM, discuri all-flash NVMe cu capacitate de 300TB per bloc 2U şi o viteză de transfer date de 120GB/s. Noua ofertă va fi disponibilă atât prin canalele de distribuţie IBM cât şi prin cele Nvidia şi este proiectată să lucreze cu soluţia Spectrum Scale de la IBM.

Mutarea face parte dintr-un fenomen care merită urmărit pe viitor. În ultimul timp, vendorii de produse şi soluţii de stocare au strând rândurile şi au început să se concentreze mai tare pe arhitecturile all-flash, care sunt mai bine proiectate pentru fluxuri de lucru de tip inteligenţă artificială şi machine learning. În special Nvidia s-a evidenţiat în acest sens, după ce a anunţat că va face echipă cu Pure Storage pentru dezvoltarea de produse, anterior în cursul anului. Un alt mare nume din domeniu, NetApp, a anunţat, la rândul lui, că a încheiat un parteneriat cu Lenovo în acelaşi scop.

Experţii spun că intensificarea prezenţei Nvidia în această zonă va genera efecte în lanţ în viitor, deoarece firma pare foarte bine echipată pentru zona de inteligenţă artificială cu soluţia DGX-1. Soluţia are opt unităţi grafice Tesla V100, cu o memorie totală de 256GB. Unitatea de procesare este în mod tipic Intel Xeon dual-core. În plus, dispunând de 40.960 de miezuri CUDA şi 5.120 miezuri Tensor, soluţia va putea gestiona eficient orice model de lucru IA dorit. Rămâne de văzut care va fi reacţia competitorilor într-o zonă de operare care devine pe zi ce trece tot mai fierbinte.