Bizpoint — December 20, 2018 at 3:30 pm

Record de vânzări pentru servere

by

FUJITSUVeniturile generate de livrările de servere la nivel global au atins un record trimestrial în trimestrul trei al acestui an, datorită creşterii cererii de echipamente pentru centre de date venite din partea giganţilor serviciilor cloud. Conform raportului global trimestrial publicat de IDC, veniturile din livrările de servere au atins 23,4 miliarde USD în trimestrul trei, ceea ce reprezintă recordul absolut pentru un trimestru.

De la an la an veniturile au crescut cu aproape 38%, marcând acest al treilea trimestru ca pe al cincilea trimestru consecutiv de creşteri cu două zecimale pe piaţa serverelor. În acelaşi timp, volumele au crescut cu 18% faţă de anul anterior, ajungând la 3,2 milioane unităţi. Conform analiştilor IDC, aceste cifre reprezintă indicii serioase legate de nivelul foarte mare din prezent privind cererea de hardware pentru centre de date din partea giganţilor cloud şi internet.

Cerinţele de infrastructură ale firmelor foarte mari, marcate de aplicaţii de generaţie următoare, contribuie la diversificarea configuraţiilor, ceea ce înseamnă şi păstrarea preţurilor medii de vânzare la un nivel ridicat. Recordul înregistrat pe această piaţă în trimestrul trei pare să fi fost în primul rând alimentat de creşterile de volum ale livrărilor de servere, fapt care a avut impact direct şi asupra cifrei globale de vânzări.

IDC atribuie direct creşterea cererii schimbărilor care se petrec în centrele de date şi activităţilor de pregătire a viitorului din partea comunităţii furnizorilor de servicii cloud şi internet. Principalii beneficiari ai acestei tendinţe par să fie producătorii cu design original (ODM), care şi-au văzut cota de piaţă explodând la aproape 27%. Totodată, în ultimele 12 luni acest grup de furnizori de echipamente şi-au văzut veniturile crescând în mod colectiv cu aproape 52%. Însă chiar dacă această comunitate ODM deţine împreună cea mai mare cotă din piaţa serverelor, Dell este individualizat de IDC ca liderul de piaţă, cu o cotă de 17% şi venituri trimestriale de 4 miliarde USD, reprezentând o creştere de 33% faţă de anul anterior.