Expert IT — December 20, 2018 at 3:12 pm

Transformarea industriei media și de divertisment

by

Tom Burns - CTO Media & Entertainment, Dell EMCIndustria de media și divertisment (M&E) reprezintă un domeniu important de business de la care  consumatorii de astăzi au așteptări mari în ceea ce privește serviciile digitale și conținutul pe care îl primesc. Produsele media de înaltă definiție, dotate cu efecte speciale și post-producție tot mai complexe, generează o creștere semnificativă a cererii în zona de stocare de date, capabilități de procesare și analiză, care pune presiune pe toți jucătorii din domeniu, de la designerii care prelucrează cadrele individuale, la broadcasteri care distribuie conținutul finit.   

de Thomas Burns, CTO Media & Entertainment, Dell EMC

În plus, cum datele devin rapid cel mai prețios activ, firmele din domeniul M&E caută să dezvolte strategii și soluții mai eficiente care să le permită să-și acceseze și exploateze activele curente de date, la fel și pe cele pe care vor să le achiziționeze în viitor.

Vestea bună este că, în timp ce tehnologia a schimbat așteptările spectatorilor, tot ea a permis dezvoltatorilor de conținut și furnizorilor de servicii să-și aducă viziunile creative pe marile şi micile ecrane din întreaga lume în moduri mai eficiente şi inovatoare.

Transformarea digitală în lumea M&E

Transformarea digitală este un concept de bază pentru organizațiile de azi, care alături de avantajele oferite de tehnologiile emergente continuă să-și demonstreze valoarea în dezvoltarea business-ului. În cazul industriei M&E, adoptarea de infrastructuri IT inovatoare şi de strategii digitale devine rapid un element de diferențiere, permițând firmelor să-și fructifice activele de date şi să câștige simultan mai multe contracte de furnizare de conținut media, de înaltă calitate.

O astfel de călătorie este, însă, complexă, iar ca parte a evoluției afacerilor M&E moderne, directorii de top şi factorii de decizie IT ar trebui să ia în considerare următoarele aspecte pentru ca transformarea să fie reușită:

  • Transformarea forței de muncă devine tot mai importantă pentru firmele care operează în industria M&E. De exemplu, în cazul în care o companie de efecte vizuale câștigă un contract de producție pentru un viitor blockbuster, firma respectivă trebuie să dispună atât de resursa umană cu înaltă specializare care să lucreze la imagini (posibil prin aducerea de oameni noi), cât și de posibilitatea de a configura suficiente stații de lucru dotate cu cele mai noi capabilități hardware şi software pentru a rezolva sarcina. Iar pasul următor ar fi să implementeze un proces de lucru, centralizat sau la distanță, în funcție de forța de muncă disponibilă – care este tot mai dispersată pe glob. 
  • Virtualizarea oferă numeroase beneficii pentru firmele M&E, nu doar în termeni de tehnologie, ci și în alte privințe. De exemplu, această industrie a fost recent martora unor schimbări semnificative în arhitecturi de licențiere şi în ecosisteme plug-in, iar odată cu trecerea la o producție colaborativă la nivel global, virtualizarea staţiilor de lucru ale artiştilor devine un aspect cheie al afacerii.

În plus, virtualizarea permite organizațiilor să instaleze aplicații noi, independent de platforma hardware, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii pot fi mai flexibili, menținând compatibilitatea cu cele mai noi aplicații. Cum sunt lansate pe piață tot mai multe soluții de software media bazate pe abonamente şi licențe, studiourile de proiectare se pot baza pe infrastructura virtualizată pentru a instala ușor şi eficient – din punct de vedere al costurilor – instrumentele necesare pentru întreaga forță de muncă globalizată.

Ca element critic, virtualizarea va ajuta firmele creative să folosească mai mult modele OpEx, crescând eficiența costurilor şi facilitând un management mai bun al activelor şi investițiilor pe măsură ce firma continuă să crească în cadrul acestui sector dinamic.

  • Capitalul reprezentat de date – adică valoarea ce ar putea fi obținută prin monetizarea a ceea ce se află în biblioteca de active – reprezintă o valoare cheie pentru firmele M&E, nu doar în termeni de fluxuri de lucru obișnuite, ci şi în cei de fluxuri suplimentare de venit, care pot genera investiții în creșteri şi dezvoltarea de noi oferte. Deși multe firme au probleme cu silozurile de date – de unde nu poate fi extrasă valoarea adevărată a datelor – bazinele de date permit firmelor să aducă aplicațiile la nivelul datelor existente, prin aceasta realizându-se o cale eficientă către monetizare. De fapt, industria M&E recunoaște acest fapt de ceva vreme, deși se confruntă cu provocări care au împiedicat companiile din domeniu să valorifice cu adevărat datele pe care le dețin.

Odată cu fluxurile de lucru single-stream, de mare viteză şi latenţă mică, născute din editarea de imagini, efecte vizuale şi gaming, a apărut o nevoie continuă de stocare de date on-premise de mare performanță pentru crearea de conținut. Aceasta se întâmplă deoarece multe dintre aplicațiile necesare nu sunt încă object-native, iar datorită cerinţelor de producţie ale produselor moderne de succes – cu fluxuri de lucru adesea intense, de peste 1GB/s – producţia poate fi cu greu susţinută din cloud.

Cloud-ul public, însă, este excelent pentru creșteri rapide de fluxuri de lucru, iar atunci când se experimentează noi modele de afaceri apare incertitudinea legată de vârfurile de sarcină ale datelor şi de modul în care aceste vârfuri pot fi gestionate on-premise. După ce firma a avut la dispoziție suficient timp ca să testeze modele noi şi să colecteze suficiente date pentru a prevedea cereri ulterioare, fluxurile de lucru pot fi aduse în mod selectiv înapoi în medii de stocare on-premise în scop de eficiență costuri.

Ca atare, pentru a se dobândi echilibrul optim între cele mai bune performanțe, costuri şi eficienţă, firmele au nevoie să fructifice beneficiile unui model hibrid, prin adoptarea de soluţii de stocare on-premise şi în cloud.

  • Într-o lume conectată global şi adesea descentralizată, care se bazează tot mai mult pe cloud, securitatea constituie un factor de diferenţiere pe piaţă şi un element cheie al afacerii. Duplicarea neautorizată şi scurgerile de conținut reprezintă o amenințare constantă care afectează neplăcut experiența utilizatorului, ca şi atacurile fizice asupra reţelelor de emisie. Pentru a implementa măsurile de siguranţă necesare, industria M&E de la nivel global ar trebui să se orienteze către abordări stratificate şi cuprinzătoare legate de securizarea datelor şi a infrastructurilor. Pe măsură ce industria trece lent de la stocarea de date on-premise, la soluţii hibride, se va pune tot mai mult accentul pe strategii şi soluţii moderne de securitate care să asigure păstrarea în siguranţă a conţinutului creat şi protejarea experienţei utilizatorului. 

Privire spre viitor

Implementând o platformă end-to-end fluidă de stocare date, procesare şi analiză, organizațiile M&E pot genera beneficii multiple pentru proiectele lor curente şi viitoare. Deşi tehnologia hardware joacă un rol semnificativ, se poate vorbi şi despre transformarea forţei de muncă şi experimentarea de noi strategii IT pentru obţinerea de operaţiuni mai eficiente, care să ducă la economii considerabile de cost şi la o agilitate mai mare a organizaţiei.

Doar prin dezvoltarea de strategii IT moderne și prin adoptarea de soluţii de infrastructură inovatoare firmele M&E îşi pot alinia operaţiunile pe viitor, îşi pot securiza activele digitale şi îşi pot transforma capitalul de date pentru a genera valoare din exploatarea bazinelor extinse de date pe care le-au construit pentru un viitor bazat pe creștere şi profitabilitate.