Cloud Computing / Edge — January 15, 2019 at 7:35 am

Sfaturi pentru reducerea costurilor inutile ale serviciilor de cloud

by

Chalk drawing - Cloud computing concept

Infrastructura ca serviciu (IaaS), platforma ca serviciu (PaaS) și software-ul ca serviciu (SaaS) eliberează utilizatori business de la constrângerile IT, dar fără o supraveghere adecvată, costurile pot scăpa rapid de sub control.

Întrucât costurile inițiale sunt relativ scăzute, managerii de afaceri pot uneori să-și poată controla propriile bugete ale cloud-urilor, ceea ce este în același timp un lucru bun și un lucru rău. În timp ce ofertele de servicii de tip “as-a-service” pot permite organizațiilor să lucreze nestingherit în zona IT, contractele în cloud trebuie să fie gestionate eficient, dar managerii de afaceri ar putea să nu aibă experiența necesară pentru a face acest lucru. Unii ar putea să opteze pentru un serviciu mai ieftin, la un nivel inferior sau să utilizeze un abonament gratuit, doar pentru a ajunge să plătească o primă în momentul în care depășesc resursele gratuite, decât să treacă la un serviciu mai economic, care satisface cerințele de scalabilitate la un preț mai bun.

O altă problemă este supra-cumpărarea. De exemplu, în mod tradițional, departamentele IT ar cumpăra resurse cum ar fi stocarea întreprinderii în față, iar această investiție ar sprijini creșterea datelor companiei timp de mai mulți ani, moment în care investiția inițială ar fi fost anulată. În mod evident, elasticitatea IaaS înseamnă că nu are sens să cumperi mai mult decât este necesar în acel moment.

Natura serviciilor cloud și SaaS înseamnă că utilizatorii de afaceri pot cumpăra abonamente și pot consuma resursele cloud în mod direct, fără a controla IT-ul, ceea ce înseamnă că IT nu are o singură viziune de utilizare în domeniul IT. Deși furnizorii de cloud au propriile portaluri de gestionare pentru a furniza informații de utilizare pentru propriul serviciu, chiar dacă știți furnizorii pe care îi folosiți, poate fi dificil să urmăriți manual toate aceste informații în fiecare lună.

Un raport recent Forrester, despre monitorizarea și optimizarea costului cloudului, Q2 2018, a remarcat că, deși multe organizații se îndreaptă spre cloud pentru a-și reduce cheltuielile pe infrastructură sau pentru a evita costurile ascendente pentru investiții noi, acest lucru este greu de realizat. Succesul depinde mai mult de maturitatea gestionării cloud și a practicilor de guvernare decât de natura volumului de muncă. Având în vedere că greutatea costurilor continuă să crească odată cu creșterea utilizării, a utilizatorilor, a conturilor și a tipurilor de instanțe, profesioniștii IT depind din ce în ce mai mult de instrumente care permit vizibilitatea, coerența și scalabilitatea practicilor de management.

Forrester a identificat o categorie de instrumente software, inclusiv Apptio, CloudHealth Technologies, Densify, Rightscale și Turbonomic, care au ca scop să ofere capabilități de gestionare a activelor software pentru resursele cloud. Este clar este că cele mai bune practici de gestionare a software-ului trebuie să fie aplicate IaaS, PaaS, SaaS și altor resurse cloud, astfel încât liderii IT să înțeleagă ce servicii de cloud sunt consumate și pentru ce scop. Specialiștii consideră că departamentele care achiziționează propriile lor SaaS nu vor avea neapărat abilitățile de a gestiona astfel de produse și servicii și aici ITul are șansa de a prelua controlul.