Analiza — January 21, 2019 at 12:06 pm

Anticipând marele forum anual

by

DavosCa întotdeauna în ultimii ani, în aşteptarea întâlnirii de la Davos, organizatorul World Economic Forum a publicat raportul legat de riscurile globale pe 2019 care va fi dezbătut la eveniment, şi care poate fi citit aici. Deloc suprinzător, principalele riscuri descoperite sunt legate de tehnologie. De ce? Deoarece, aşa cum a declarat Borge Brende, preşedintele WEF, “dependenţa de tehnologie face societatea în care trăim extrem de vulnerabilă. Suntem din ce în ce mai conectaţi. Celebrul iPhone a fost lansat în 2008 iar acum sunt peste două miliarde de terminale iPhone în circulaţie şi conectate la internet, ceea ce arată cât a crescut dependenţa noastră de conectivitatea permanentă.”

Conform autorilor raportului, una din marile provocări ale societăţii contemporane este aceea că noile tehnologii pot avea consecinţe neaşteptate. Exemplu dat este de dată recentă şi se referă la incidentul dronelor de la aeroportul londonez Gatwick de la sfârşitul anului trecut. Pentru a începe explorarea riscurilor induse de avansul tehnologic, Brende a anunţat că WEF a inaugurat un centru de securitate cibernetică cu scopul de a stabili în final un set de standarde de cibersecuritate aplicabile la nivel global.

Raportul citează vremea extremă, schimbarea climei şi dezastrele naturale ca fiind principalele trei riscuri la nivel mondial. Pe locul patru se plasează fraudele şi furturile legate de date iar pe locul şase atacurile cibernetice. Raportul a mai descoperit că există o lipsă cronică de colaborare între ţări pentru minimizarea acestor riscuri.

Una din zonele de progres tehnologic unde este nevoie de înţelegerea clară a riscurilor legate de viitor este reprezentată de inteligenţa artificială, mai ales în ceea ce priveşte dezvoltările legate de recunoaşterea, răspunsul şi manipularea emoţiilor umane de către maşini. O altă zonă de mare preocupare este reprezentată de aşa-numitele fake news şi de inevitabila extindere a fenomenului prin folosirea realităţii virtuale. Două treimi din cei intervievaţi pentru realizarea raportului au declarat că se aşteaptă ca riscurile asociate fake news şi furturilor de identitate să crească în 2019.

Raportul afirmă că măsurile de protecţie necesare sunt din ce în ce mai legate de infrastructurile fizice, unde se manifestă o lipsă cronică de investiţii. O lipsă care a ajuns să măsoare un nivel de 18.000 de miliarde USD. Referindu-se la acest aspect, dar şi la viitor, Brende a spus: “Lipsa acestor investiţii amplifică riscurile asociate schimbărilor climatice şi atacurilor cibernetice. Alocarea de resurse investiţiilor în infrastructură, parţial prin acordarea de noi stimulente pentru parteneriate public-privat, este deja vitală pentru construirea şi întărirea fundamentelor fizice şi a reţelelor digitale care vor permite societăţii să crească în mod sănătos.”