Financiar-Bancar — January 22, 2019 at 11:00 am

Serviciile open banking vor transforma serviciile financiare

by

abstract-art-artistic-251287Deoarece regulamentul deschiderii serviciilor bancare din Marea Britanie atinge primul său an, nu este deloc surprinzător faptul că majoritatea oamenilor nici măcar nu au auzit de acesta, deci nu este surprinzător faptul că băncile țin cont mai puțin de acesta. Ce pare a fi clar este părerea că regulile deschiderii serviciilor bancare vor transforma sectorul serviciilor financiare într-un mod foarte rapid.

În mod surprinzător, primul an nu a fost atât de dramatic, deoarece băncile și fintech-urile au lansat servicii de nivel minim pentru a se conforma reglementărilor. Acestea includ aplicații de agregare a contului care permit clienților să acceseze informații din conturile deținute la alte bănci, toate într-un singur loc, HSBC și Barclays fiind exemple în acest sens. Iar în următoarele 12 luni aceste servicii de agregare, în sectorul serviciilor bancare cu amănuntul, vor conduce la mai multe servicii de consultanță. Astfel, banca va putea sugera economisirea în contul de dobânzi mai mare, de exemplu, iar terțele părți vor oferi mai multe servicii care să permită consumatorilor să facă cumpărături pentru oferte mai bune, în loc să fie necesară accesarea unui site de comparație, aplicația va face sugestii.

De asemenea, se așteaptă ca primele servicii de inițiere a plăților să permită utilizatorilor să efectueze o plată din oricare dintre conturile lor dintr-o aplicație. Deja vedem companiile de software precum Sage, Inuit și Xoom conectând software-ul lor contabil direct la conturile bancare, ceea ce face viața mai ușoară pentru firme în gestionarea conturilor, dar și să reconcilieze facturile și să efectueze plăți direct din pachetul contabil. Pe termen lung, alte schimbări de reglementare care vor apărea vor afecta serviciile care vor fi dezvoltate pe lângă serviciile bancare deschise. De exemplu, inițiativa britanică Making Tax Digital conduce deja afacerea în direcția depunerii declarațiilor fiscale pe cale electronică și este doar un pas mic pentru ca acestea să fie depuse de un pachet de contabilitate legat de datele contului actualizate.

O altă inițiativă în curs de desfășurare este introducerea cererii de plată, care va oferi o alternativă la comenzile permanente și la schema de debitare directă. Solicitarea de plată permite colectorilor să prezinte clienților o serie de opțiuni: plătiți acum, plătiți o parte acum, plătiți la data scadenței, solicitați mai mult timp și așa mai departe. Pentru o mulțime de oameni care lucrează la contracte cu ore zero sau în economia mare, ale căror venituri sunt variabile și neregulate, acest lucru va fi un avantaj, iar băncile par să le placă, deoarece îmbunătățesc predictibilitatea fluxurilor lor de numerar.

Toate aceste lucruri se reunesc, chiar la nivel global, pentru a sugera o schimbare a plăților departe de modelul cardului. Există probleme enorme cu privire la protecția datelor, dar ar fi destul de simplu ca un comerciant online să stocheze informațiile despre contul bancar în modul în care stochează detaliile cardului în momentul respectiv și să inițieze o plată direct din contul clientului.