Expert IT — January 28, 2019 at 8:06 am

Falsa dihotomie cloud-mainframe

by

Data servers resting on clouds in blue in a cloudy sky

Uitaţi de opţiunile binare simpliste şi de ceea ce vendorii mult prea entuziaşti susţin, în tentativa lor de înlocuire a cât mai mult din infrastructura existentă, anume că mediile cloud şi echipamentele mainframe sunt incompatibile. În calitatea mea de evanghelist cloud sunt adesea întrebat dacă bătrânul mainframe mai are loc în peisajul IT hibrid şi hiper-scalat al viitorului. Uneori, oamenii cunt surprinşi când eu le răspund cu un “da” categoric.

de Mark Phillips, Head of Hybrid IT for EMEIA, Fujitsu

De ce? Mai bine de 70 la sută din companiile Fortune 500 folosesc mainframe ca să ruleze operaţiunile esenţiale. Deoarece datele sunt esenţiale, conectivitatea în cloud este foarte adesea obligatorie, căci furnizează acces la date importante legate de o gamă largă de utilizatori şi aplicaţii. Înainte de a ajunge la medii mainframe/cloud hibride, ar fi bine să ne gândim de ce echipamentele mainframe s-au bucurat de o viaţă atât de îndelungată ca miez al infrastructurii centrelor de date.

Inovaţia în zona mainframe s-a dezvoltat într-o perioadă lungă de timp, iar aceste sisteme oferă multe caracteristici şi beneficii cu un grad ridicat de specificitate, aşa cum o evidenţiază numeroase instanţe de utilizare. De exemplu, ele sunt foarte potrivite ca sisteme centrale de mare performanţă pentru satisfacerea unor cereri fluctuante din partea bazinelor de servere ale centrelor moderne de date şi reprezintă o parte importantă a mix-ului de produse disponibil pentru gestionarea volumelor mari de date, oferind argumente economice puternice şi asigurând disponibilitatea permanentă. De asemenea, sistemele mainframe sunt o platformă ideală pentru aplicaţii business-critical care au fost dezvoltate şi rafinate pe parcursul multor ani.

Aceste atribute fac din echipamentele mainframe candidaţii ideali pentru furnizarea puterii de procesare centralizate de care e nevoie pentru activarea unor tehnologii ultra-moderne plasate la graniţa reţelei, aşa cum sunt inteligenţa artificială şi IoT. Cuplate cu dispozitive precum Fujitsu INTELLIEDGE, care iau decizii selective legate de datele care vor fi încărcate din puzderia de dispozitive şi senzori aflaţi la graniţa reţelei, sistemele mainframe fac posibile agregarea şi procesarea input-ului încărcat, precum şi atragerea de big data sin alte surse cum ar fi, de exemplu, condiţiile meteo şi de trafic, precum şi date istorice din ani anteriori, ceea ce duce la obţinerea de informaţii relevante pentru afaceri.

Robusteţea construcţiei reprezintă un alt motiv de justificare a investiţiilor în sisteme mainframe. Organizaţiile care operează sisteme mainframe se pot simţi confortabil că atunci când alte sisteme sunt ameninţate, maşinile lor critice care rulează infrastructuri critice de afaceri, cum ar fi controlul traficului aerian, bursele de acţiuni şi sistemele bancare, continuă să ruleze pe platforme durabile de tip enterprise.

Această chestiune a devenit extrem de actuală anul trecut, de pildă, când două noi breşe de securitate hardware, denumite Spectre şi Meltdown, nu au putut genera nicio daună sistemelor mainframe Fujitsu. Pur şi simplu nu este posibilă rularea acluiaşi cod malefic de succes pe alte maşini pe un sistem mainframe Fujitsu, deoarece acest privilegiu este protejat prin designul sistemului. Iar dacă nu se poate executa codul malefic, atunci infractorul nu poate obţine acces neautorizat în sistem.

Presupunând că de acum sunteţi de acord că nu se poate face o alegere alb-negru între mainframe sau cloud, ar fi bine să vorbim despre obţinerea de valoare maximă. Aici în mod clar este nevoie de abilitatea de a converge diverse tehnologii mainframe într-un singur model consistent şi independent hardare de furnizare de servicii, care să permită clienţilor să ruleze medii eterogene. În cadrul Fujitsu, am câştigat multă experienţă cu sistemele mainframe din serviciile financiare, unde aceste sisteme sunt adesea folosite pentru a păstra on-premises date valoroase.

Ca un alt exemplu, de data asta din Marea Britanie, Virgin Money utilizează VME ca bază pentru operaţiuni. VME este motorul care alimentează registrul Virgin Money de economii şi ipoteci, suportând nu doar un număr de 2500 de utilizatori interni, ci şi interfaţa online cu clienţii. Platforma este extrem de fiabilă, oferind disponibilitate de peste 99,9%, iar performanţele ei sunt predictibile, ceea ce reprezintă un atribut vital când e vorba de milioane de tranzacţii şi clienţi.

Dacă în cazul Virgin Money am oferit posibilitatea de a-şi actualiza sistemul mainframe VME via un model comercial de tip as-a-service, în cadrul căruia Fujitsu îşi asumă responsabilitatea pentru managementul, suportul şi dezvoltarea mediului de lucru, în alte instanţe am dezvoltat tehnologii de deschidere a datelor băncilor către noi interfeţe, cum sunt RESTful APIs, care pot fi disponibilizate şi pentru aplicaţii mobile.

La Fujitsu înţelegem foarte bine că nu toată lumea vrea să continue cu sistemele mainframe ca soluţie pentru toate aplicaţiile, aşa că oferim posibilităţi de migrare personalizată spre cloud pentru clienţii care au luat această decizie. Ce este foarte important aici e că clienţii noştri dispun de opţiuni. Mainframe-ul rămâne în mod cert o opţiune dincolo de migrarea spre cloud, în special atunci când securitatea datelor este vitală, însă şi opţiunea de trecere de la mainframe spre cloud este o alegere valabilă.