EDUCATIE / JOB — February 10, 2019 at 10:05 am

AIM și E-INFRA, alături de The Lincoln College, parteneriat pentru lansarea cursurilor tehnice City & Guilds

by

MNP_9804Asociația Internațională de Meserii (AIM), cu susținerea E-INFRA, a semnat, la Cluj-Napoca, un acord de parteneriat cu The Lincoln College Group din Marea Britanie, pentru  lansarea, în premieră în România, a cursurilor tehnice bazate pe modelul britanic City & Guilds.

“Prezența numeroasă a reprezentanților publici, politici și de business din Cluj-Napoca, România și din comunitatea internațională ne inspiră, atât pe mine cât și pe colegii mei, și ne determină să livrăm, prin acest proiect, calitatea de nivel mondial pe care românii o merită”, declară Andrew Taylor, Director General AIM.

Programul educațional are rolul de a acoperi nevoia stringentă de personal calificat, în multiple arii de producție, iar la baza sa stă o metodă britanică testată și demonstrată ca eficiență, la nivel global. Primele cursuri tehnice vor debuta în toamna acestui an, iar în 2020 vor fi adăugate noi componente.

“Pentru a putea livra calitate, avem mare nevoie, mai ales în România, de educație de calitate. Educația este una dintre prioritatile naționale și am decis, în urmă cu mult timp, să îmi asum un rol activ acolo unde am resimtit direct nevoia uriașă de profesioniști bine pregătiți. Acest proiect nu este unul menit să asigure o educație mai bună colegilor noștri din grupul E-INFRA. E un proiect care se adresează întregii comunități de afaceri și care sper că după primele specializări din zona tehnică va continua cu zona vocațională: bucătar, hotelier, ospătar, așa cum se întâmplă la Lincoln, în Marea Britanie și în multe state state dezvoltate din Uniunea Europeană”, afirmă Teofil Mureșan, Fondator E-INFRA.

Cursurile oferite de către AIM vor fi acreditate, în intervalul imediat următor, și de către autoritățile de profil din Romania. Astfel, la finalul programului, cursanții vor fi calificați pentru meserii recunoscute în România după codul CAEN, iar intregul proces educațional se va desfășura după modelul City & Guilds. Mai mult, cursurile vor primi și acreditarea din Marea Britanie, recunoscută la nivel internațional.

Pentru o diseminare eficientă a informației și pentru implicarea activă a tuturor cursanților în procesul educațional, grupele nu vor depăși 20 de participanți. Odată cu lansarea primului curs, mai mult de 10 companii relevante din regiune se vor alătura proiectului, în calitate de aplicanți.

Învățarea unei meserii sau perfecționarea are loc, în cadrul cursurilor, printr-o abordare practică de lucru, atât în echipă cât și individual, pentru a dezvolta gândirea critică și autonomia. Orele vor fi susținute de către profesori din Marea Britanie, parte a Lincoln College Group, în parteneriat cu profesori din România specializati in domeniul tehnic și certificați de Lincoln College.

Fiecare curs va avea o durată de 360 de ore, iar participanții vor lua parte, săptămânal, la reprize de 12 ore, timp de minimum 30 de săptămâni. Examenul de la finalul programului și probele de lucru de pe parcursul programului vor reprezenta garanția pregătirii la nivelul de competență solicitat, pentru fiecare meserie in parte.

Parteneriatul a fost semnat în prezența unui grup de profesioniști din domeniul educației, reprezentanți ai mediului de afaceri, diplomați și membri ai structurilor oficiale de educație, printre care s-au numarat și excelenta sa Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii în România, si Ecaterina Andronescu, Ministrul Educatiei Nationale.