Analiza — February 25, 2019 at 6:39 am

Priorităţi de securitate IT pentru 2019

by

Conform unui studiu cuprinzător efectuat în luna ianuarie de grupul de presă ComputerWeekly/TechTarget în zona Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), priorităţile firmelor în zona IT pentru 2019 sunt legate de automatizare (33%), securitate cibernetică şi managementul riscurilor (32%), şi migrarea spre cloud (29%). La studiu au participat aproape 1600 de decidenţi din zona IT din întreaga regiune.

cybersecurityConcentrarea pe securitatea cibernetică şi managementul riscurilor este evidenţiată şi de faptul că 39% din respondenţi declară că se aşteaptă la creşteri de buget pentru acest an. Chiar dacă cheltuielile legate de măsurile de conformare cu prevederile GDPR par să fi ieşit din zona de prioritate specifică, după ce a fost o prioritate timp de trei ani, accentul pus pe protecţia datelor pare să se datoreze, măcar parţial, creşterii atenţiei şi preocupărilor legate de securitate şi riscuri cibernetice, pe măsură ce tot mai multe organizaţii încep să socotească furturile de date, mai ales cele care implică date personale, ca pe o parte importantă a riscurilor asociate afacerilor.

Întrebaţi ce elemente ale mediului IT sunt avute în vedere în termeni de securitate, respondenţii au plasat între primele patru traficul în reţea (45%), performanţa reţelei (44%), controlul de identitate şi acces (41%) şi comportamentul utilizatorilor (38%). Concentrarea pe această zonă se reflectă şi în faptul că buna guvernanţă a datelor se află pe locul trei în categoria celor mai importante iniţiative de management informatic, fiind planificată pentru acest an de 33% din respondenţi.

Recunoaşterea tot mai largă, de către factorii de decizie ai afacerii, a importanţei securităţii aplicaţiilor în reducerea riscurilor informatice se reflectă în faptul că 20% din respondenţi afirmă că intenţionează să implementeze metode de testare continuă ca iniţiativă de dezvoltare software pentru acest an. Aproape o treime (29%) din respondenţi admit că transformarea digitală constituie un proces care i-ar putea expune la riscuri informatice crescute. Ca atare, aceştia intenţionează să mărească investiţiile în securitate pentru adresarea cerinţelor de conformitate asociate transformării digitale.

Când vine vorba de servicii gestionate de la distanţă, 22% din respondenţi intenţionează să implementeze servicii de securitate gestionate în acest an. În aceeaşi linie de interes, managementul identităţii, tehnologia single sign-on şi autentificarea multifactor constituie principalele proiecte legate de mobilitate pentru cele mai multe organizaţii din EMEA în 2019 (39%). Ele sunt urmate de proiecte legate de enterprise mobility management, mobile device management şi mobile application management (35%).