COMUNICATE — February 26, 2019 at 7:04 am

Fujitsu construiește un supercomputer pentru Universitatea din Tokyo

by

FujitsuGigantul japonez Fujitsu construiește un supercomputer masiv paralel pentru Centrul pentru Tehnologia Informației al Universității din Tokyo. Noul sistem, denumit “Oakbridge-CX”, va oferi performanțe teoretice de vârf de 6.6 petaflopi prin gruparea a 1.368 de servere Fujitsu Primergy cu procesoare Intel Xeon SP la bord. În sistemul internațional de unități, “peta” este un prefix care indică un cvadriliu, astfel încât sistemul va fi capabil de 6,6 cvadrilioane de operațiuni cu virgulă mobilă pe secundă.

Fujitsu are o vastă experiență în furnizarea de supercomputere, după ce în 2017, compania a construit cel mai rapid supercomputer din Japonia, capabil să realizeze 37 de petaflopi. Astăzi, sistemul ABCI rămâne cel de-al șaptelea cel mai rapid echipament din lume. De asemenea, Fujitsu a construit recent un sistem de patru petaflopuri pentru Universitatea Hokkaido din Japonia. Centrul de calculatoare de la Universitatea din Tokyo a fost înființat în 1965 pentru a permite utilizarea în comun a resurselor de calcul de către cercetători din toată Japonia.

Centrul pentru tehnologia informației a utilizat supracomputere pentru a promova cercetarea de vârf în domeniul științei și ingineriei. Potrivit universității, se așteaptă ca viitorul sistem să fie folosit pentru studii de teren concepute pentru a crea platforme de utilizare a datelor cu viziunea de a atinge societatea 5.0, un model centrat pe om, care oferă atât dezvoltarea economică, cât și rezolvarea problemelor sociale prin intermediul sistemelor care fuzionează virtual spațiile și lumea fizică. 6.6 petaflopi este o cantitate impresionantă de putere de calcul, deși, în comparație cu alte supercomputere din întreaga lume, rămâne încă mult sub ce se dorește. Anul trecut, Departamentul de Energie al Statelor Unite și IBM au lansat Summit, cel mai rapid supercomputer american, cu o performanță de vârf de 200 de petaflopi sau 200.000 de miliarde de calcule pe secundă.