Securitate — March 1, 2019 at 7:45 am

NATO susține colaborarea în domeniul securității cibernetice

by

cybersecurityNATO susține colaborarea și cooperarea în domeniul securității cibernetice ca o organizație bazată pe principiul apărării colective. În spațiul cibernetic, toată lumea este interconectată, iar apărarea este la fel de puternică precum cele mai slabe legături. NATO recunoaște, de asemenea, amploarea și gravitatea amenințărilor cibernetice, iar la cel mai recent summit, aliații au afirmat că amenințările cibernetice la adresa securității alianței devin din ce în ce mai frecvente, mai complexe, distrugătoare și coercitive. Alianța este ferm angajată să continue să se adapteze la peisajul amenințărilor cibernetice și să ia măsuri pentru îmbunătățirea capacităților de apărare cibernetică, pentru a construi încrederea și a îmbunătăți cooperarea între aliați, parteneri, industrie și mediul academic.

Unul dintre instrumentele esențiale ale NATO pentru consolidarea apărării cibernetice este cooperarea de apărare cibernetică lansată de aliați la summitul de la 2016 pentru a consolida și a spori securitatea cibernetică a rețelelor naționale și a infrastructurilor naționale ca o chestiune prioritară.  Această cooperare se află acum în mijlocul celui de-al treilea ciclu de evaluare și raportare și, în ansamblu, angajamentul a fost o poveste bună, deoarece din 2016 aproape fiecare aliat și-a îmbunătățit abilitățile cibernetice. În același timp, impactul politic al angajamentului este evident și prin faptul că securitatea cibernetică a atras atenția politică la nivel înalt în țările aliate, ceea ce a contribuit la ridicarea apărării cibernetice de la o problemă tehnică la una strategică. De asemenea, a fost utilă reunirea unei varietăți de actori naționali care au funcționat separat unul față de altul anterior și a servit drept o platformă importantă pentru aliați în a împărtăși cele mai bune practici.

În 2018, înalți oficiali și experți în domeniul apărării cibernetice Nato s-au întâlnit la Paris pentru prima conferință anuală privind angajamentul de a discuta despre elementele-cheie ale cooperarii din anul 2016, cea de-a doua conferință anuală programată să aibă loc în Marea Britanie în cursul acestui an. Cu toate acestea, este încă nevoie de mai mult, deoarece amenințarea continuă să crească și să se dezvolte, angajamentul fiind un mecanism util pentru a galvaniza și a cataliza îmbunătățirea. În plus față de activitatea aliaților, NATO a întreprins o politică semnificativă și o adaptare organizațională ca răspuns la recunoașterea spațiului cibernetic ca domeniu de operațiuni la summitul de la 2016.

Momentele de referință includ înființarea Centrului de operațiuni spațiale cibernetice din Mons, Belgia, care va asigura conștientizarea situației și coordonarea activității NATO în spațiul cibernetic, aprobarea unei viziuni și strategii militare pentru domeniul spațiului cibernetic și acordul privind modul de integrare a efectelor cibernetice, furnizate în mod voluntar de către aliați, în operațiuni și misiuni ale alianței. Cu toate acestea, recunoașterea spațiului cibernetic ca domeniu de operațiuni nu schimbă mandatul de apărare al NATO, adăugând că NATO a afirmat în mod explicit aplicabilitatea dreptului internațional în spațiul cibernetic.

NATO susține eforturile de menținere a păcii și securității internaționale în spațiul cibernetic și de promovare a stabilității și de reducere a riscului de conflict. Astfel, toți beneficiem de un spațiu cibernetic bazat pe norme, previzibil și securizat, în timp ce obiectivul aliaților în recunoașterea spațiului cibernetic ca domeniu de operațiuni este pur și simplu să asigure că pot funcționa la fel de eficient pe uscat, pe mare și în aer. Pe scurt, scopul cooperării lansate în 2016 este de a face spațiul cibernetic o parte zilnică și normală a afacerilor.

NATO contribuie, de asemenea, la promovarea dialogului și a cooperării practice în țările partenere prin programul “Știință pentru pace și securitate”, luând măsuri, de exemplu, pentru a intensifica cooperarea cu Uniunea Europeană, în special în domeniul schimbului de informații, al formării, al cercetării și al exercițiilor. Dar, NATO trebuie să continue să privească dincolo de Europa, având în vedere faptul că națiunile partenere precum Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud au investit foarte mult în apărarea cibernetică.

NATO recunoaște, de asemenea, importanța sectorului privat. Iar în definitiv, sectorul privat dezvoltă și operează marea majoritate a rețelelor din întreaga lume, iar interacțiunile continue cu partenerii din industrie ajută la o notificare prealabilă și la atenuarea rapidă a multor activități care au fost detectate împotriva sistemelor din națiunile aliate și împotriva Nato-ului însuși.  Schimbul de informații merge în ambele sensuri. Industria împărtășește cu NATO și NATO împărtășește, de asemenea, cu industria. În cazul atacurilor WannaCry și NotPetya, de exemplu, s-a ajuns la partenerii din industrie, iar schimbul de informații a fost esențial pentru a obține cea mai recentă imagine a unei situații care evoluează rapid și devine tot mai complexă.