Pharma & Health — March 11, 2019 at 1:57 pm

Gestionarea informaţiilor medicale şi de sănătate cu ajutorul platformei de servicii Fujitsu Healthcare Solution Personal

by

Fujitsu anunţă dezvoltarea platformei de servicii Fujitsu Healthcare Solution Personal, un serviciu platform-as-a-service (PaaS) pentru managementul integrat al ofertelor adresate consumatorilor bazate pe informaţii medicale şi de sănătate. Noul serviciu poate agrega şi integra dosarul personal de sănătate al persoanelor fizice, permiţând stocarea securizată şi folosirea unor astfel de informaţii medicale şi de sănătate. Platforma este disponibilă chiar de acum.

Fujitsu va furniza acest serviciu pe baza experienţei şi expertizei acumulate în dezvoltarea de sisteme regionale de îngrijire a sănătăţii şi de sisteme de dosare medicale electronice (EMR), şi se laudă cu cea mai mare cotă de piaţă din Japonia în aceste domenii. Compania a dezvoltat noul serviciu pentru a permite o stocare robustă de date şi o utilizare eficientă pentru firmele şi autorităţile regionale care vor să ofere servicii noi prin utilizarea de informaţii personale medicale şi de sănătate sensibile. Cu această platformă securizată, care include funcţionalităţi ce asigură consimţământul persoanelor fizice şi control al accesului la date, Fujitsu sprijină firmele şi autorităţile locale în folosirea informaţiilor medicale şi de sănătate încredinţate lor de către persoanele fizice sau de către alte surse.

Platforma, care face posibilă gestionarea şi utilizarea centralizată a datelor de sănătate ale persoanelor fizice acumulate în timpul vieţii lor, accelerează generarea de servicii trans-industrii prin folosirea de informaţii medicale şi de sănătate, inclusiv acelea deţinute de autorităţile locale şi de farmacii. Scopul acestei platforme îl constituie realizarea unei societăţi în care sunt disponibile servicii cu mare valoare adăugată, personalizate, pentru sprijinirea stilurilor de viaţă sănătoase.

20190213-01al_tcm100-4240919

În contextul societăţii japoneze în rapidă îmbătrânire, guvernul acestei ţări promovează “reforma datelor legate de sănătate” cu intenţia de a extinde durata de viaţă sănătoasă, astfel căutând să genereze un mediu în care poate fi obţinut cu uşurinţă un sprijin eficient pentru ca fiecare persoană fizică să-şi gestioneze şi să-şi întreţină starea de sănătate, şi să prevină creşterea în severitate a bolilor. Datele personale, inclusiv informaţiile medicale, sunt actualmente stocate într-o gamă largă de locaţii, însă niciun mediu de stocare nu este suficient pregătit să le gestioneze într-o manieră integrată. Acest fapt creează un impediment în calea dezvoltării de servicii oferite de firme şi organizaţii care vor să ofere servicii persoanelor fizice.

Anticipând utilizarea de date personale, care includ informaţii medicale, Fujitsu a demarat în 2013 un proiect de cercetare privind o platformă de gestionare informaţii medicale şi de sănătate. Compania sprijină iniţiative de promovare a unui trai sănătos şi de personalizare a actului medical prin folosirea IT&C, şi a început să dezvolte o platformă practică de sănătate în 2015, platformă care integra informaţii din domeniiile medical, sănătate şi îngrijire personală. De asemenea, Fujitsu şi-a folosit puterea şi expertiza acumulată în diverse domenii de activitate pentru a realiza teste pe teren cu diverse organizaţii, aşa cum ar fi autorităţile regionale şi farmaciile, pentru a genera servicii trans-industriale prin folosirea informaţiilor medicale şi de sănătate.

Caracteristici ale platformei

Ca platformă IT&C de sănătate, Fujitsu va opera acest serviciu pentru a oferi o cale prin care datele persoanelor fizice să poată fi gestionate şi utilizate în siguranţă sub forma dosarelor personale de sănătate.

20190213-01bl_tcm100-4240926

  1. Controale de acces date bazate pe consimţământul persoanei

La folosirea datelor individuale este nevoie de controlarea accesului la date, inclusiv al membrilor familiei, prin intermediul consimţământului persoanei fizice în cauză. Acest produs dispune de funcţionalităţi de management al acordului şi al utilizatorului, inclusiv pentru terţi precum membrii familiei, furnizând controlul accesului între utilizatori înregistraţi. De asemenea, platforma include ca standar funcţionalităţi de management utilizator care permit controlul de acces la date prin afişarea relaţiei dintre utilizatori, cum ar fi relaţia dintre doctori şi pacienţi sau între părinţi şi copii, pe lângă relaţiile utilizatorilor cu familiile lor. Asta face posibil ca doar cei autorizaţi de către persoana fizică să poată accesa informaţia.

  1. O platformă sigură care suportă linii de conduită din trei surse

Această platformă oferă management de date şi operaţiuni cu garantarea securităţii, suportând cele câteva sute de elemente de reglementare pe care firmele care lucrează în cloud trebuie să le respecte atunci când operează cu informaţii legate de sănătate. Astfel de linii de conduită relevante legate de sistemele de informaţii de sănătate sunt stabilite de MHLW (Guidelines for the Safe Management of Medical Information Systems, a cincea ediţie), Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriilor (Safety Management Guidelines for Information Processing Businesses Handling Healthcare Information on Behalf of Others), şi Ministrerul Afacerilor Interne şi Comunicaţiilor (Guidelines Relating to Safety Management When Cloud Service Businesses are Handling Healthcare Information, prima ediţie). Profitând de experienţa Fujitsu în dezvoltarea şi operarea de sisteme de sănătate de peste 30 de ani, platforma include şi politici de securitate necesare pentru gestionarea informaţiilor de sănătate, precum şi tehnologii şi informaţii relevante din industria de sănătate pentru a promova circulaţia datelor. Mai mult, prin adoptarea standardului internaţional ID-WSF pentru formatul interlink, platforma garantează siguranţa necesară pentru schimbul de informaţii sensibile legate de sănătate.

  1. Standardizarea interfeţelor pentru coordonarea informaţiilor de sănătate

Pentru a promova utilizarea de date din dosarele personale de sănătate, Fujitsu şi-a fructificat forţa de provider de frunte al sistemelor EMR, cu cea mai mare cotă de piaţă din Japonia. Noua platformă este echipată cu API-uri standard de utilizare date la conectarea cu sisteme back-end cum ar fi  sistemul Fujitsu EMR (seria Fujitsu Healthcare Solution HOPE LifeMark) şi cu sisteme regionale de sănătate (Fujitsu Healthcare Solution HumanBridge EHR), pentru promovarea folosirii informaţiilor medicale. În plus, sunt incluse instrumente de îmbunătăţire a eficienţei dezvoltării pentru servicii de utilizare date conectate cu sisteme back-end, aşa cum sunt API-urile, sub formă de ofertă standard. Mergând mai departe, Fujitsu intenţionează să extindă legăturile cu sistemele back-end pentru a gestiona volume şi mai mari de date.

20190213-01cl_tcm100-4240930