NEW TECHNOLOGY — March 20, 2019 at 12:02 pm

Exemplul japonez pentru 5G

by

5GAu trecut cinci luni de când primul serviciu 5G din lume a devenit operaţional în Statele Unite. Lansat de operatorul Verizon, serviciul Verizon 5G Home nu este însă un serviciu asemănător serviciilor 3G sau 4G lansate de operatorii de comunicaţii. De ce? Deoarece serviciul nu este menit dispozitivelor mobile, ci mai degrabă dispozitivelor din gospodării care se conectează la internet printr-o aplicaţie casnică dedicată instalată în reşedinţă. Serviciile 5G pentru dispozitive mobile clasice sunt anunţate a fi lansate abia în acest an.

Până acum, tehnologiile folosite de Verizon nu se conformează standardelor internaţionale, ci se bazează pe specificaţii unice create prin colaborare cu mai mulţi vendori de dispozitive 5G. În ce priveşte standardele 5G internaţionale, acestea trec actualmente printr-un proces în care organizaţiile de elaborare standarde discută intens formarea de specificaţii. Rezultatele urmează să fie aprobate de ITU-R, organizaţia internaţională pentru standarde.

Au fost generate deja multe studii de caz şi se depun eforturi pentru atingerea performanţelor cerute de fiecare caz în parte. O altă sarcină importantă legată de standardizare este facilitarea unei tranziţii line de la mediul curent 4G la 5G. Primul standard 5G pregătit de organizaţiile de profil este denumit Release 15, un standard care dispune de două specificaţii majore, una pentru situaţia în care comunicaţiile 5G se bazează iniţial pe mediul 4G, cealaltă pentru situaţia în care mediul 5G este unul pur. Practica arată că în general este nevoie între 18 luni şi doi ani după completarea unui standard pentru lansarea de servicii bazate pe respectivul standard.

Fujitsu, unul din marile nume globale din tehnologie, este şi ea extrem de interesată de 5G. În Japonia, ţara de origine a companiei, guvernul şi operatorii se pregătesc să lanseze servicii comerciale 5G în 2020. Ministerul japonez de resort a stabilit două roluri noi majore pentru 5G. Primul este acela ca serviciul să devină nu doar un mijloc de comunicare între utilizatori, ci şi o infrastructură de reţea pentru conectarea dipozitivelor IoT. Al doilea rol este de a ajuta la rezolvarea problemelor regionale de comunicaţii şi de a crea oportunităţi de afaceri. O astfel de politică va determina operatorii care vor oferi servicii 5G să extindă zonele de acoperire şi să dezvolte servicii cu totul noi în folosul utilizatorilor.

Tags