Guvernare/Licitatii — April 4, 2019 at 10:29 am

Comisia Europeana lanseaza un nou apel pentru finantarea retelelor de acces la internet de tip Wi-Fi „hotspot”

by

image004Incepand din data de 4 aprilie 2019, ora 14.00, Comisia Europeana lanseaza un nou apel pentru depunerea de cereri de finantare de catre administratiile locale in vederea instalarii unor puncte de acces public si gratuit la internet fara fir in cadrul programului WiFi4EU. Programul WiFi4EU (www.WiFi4EU.eu) lansat de Comisia Europeana ofera bonuri in valoare de 15.000 Euro, pe care administratiile locale le pot folosi pentru a instala puncte de acces Wi-Fi in spatii publice, de exemplu in biblioteci, muzee, parcuri sau piete publice.

Aceasta reprezinta cea de-a doua dintre cele cinci campanii de depunere a cererilor, care vor fi lansate pana la sfarsitul anului 2020.

Administratiile considerate eligibile vor primi un voucher in valoare de 15.000 de euro pentru a instala un hotspot Wi-Fi functional in termen de 1,5 ani de la acordarea acestuia. Voucherul va acoperi costurile echipamentului Wi-Fi si instalarea hotspoturilor in spatii publice. Administratiile care primesc un voucher vor trebui sa plateasca pentru conectivitate (abonament la internet) si intretinerea echipamentului pentru a oferi conectivitate Wi-Fi gratuita si de calitate superioara timp de cel putin 3 ani.

Cine poate aplica pentru finantare?

Programul este dedicat municipalitatilor din intreaga Uniune Europeana sau asociatiilor de municipalitati care actioneaza in numele acestora.

Pentru a fi eligibile, municipalitatile trebuie sa fie inregistrate pe portalul WiFi4EU.eu. Lista administratiilor publice inscrise in acest program poate fi accesata aici. Selectia se va face pe principiul “primului venit”. Lista administratiilor locale din Romania care pot aplica in cadrul programului WIFI4EU poate fi accesata aici. Lista a fost convenita cu fiecare stat membru si este disponibila ca referinta, astfel incat municipalitatile sau asociatiile sa poata verifica daca sunt eligibile sa se inregistreze/sa isi depuna candidatura.

Retele finantate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fara publicitate si nu vor colecta date cu caracter personal. Finantarea va fi acordata numai retelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente si cu o calitate similara in acelasi spatiu public.

Despre WiFi4EU

Pana in 2020, sunt puse la dispozitie 120 de milioane EUR din bugetul UE pentru finantarea echipamentelor necesare in scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite in aproximativ 8.000 de localitati din toate statele membre, precum si in Norvegia si Islanda.