Evenimente — April 4, 2019 at 10:40 am

Noi măsuri în vederea pregătirii licitației 5G

by

IMG_20190403_105951Cea de a 23-a ediție a expo-conferinței naționale Ziua Comunicațiilor a reunit ieri, 3 aprilie 2019 peste 500 de specialiști din industria IT&C, dar și din alte sectoare interesate de impactul lansării tehnologiei 5G în România. În acest context, MCSI și ANCOM au anunțat care sunt prioritățile agendei legislative până la momentul lansării efective a licitației de spectru 5G, prevăzută a avea loc la începutul trimestrului patru a.c. Complementar, principalii operatori telecom din piață și-au prezentat strategiile de adoptare a noii tehnologii și așteptările pe care le au de la Guvern și de la autoritățile de reglementare din domeniu.

Prezent la eveniment, Ministrul Comunicațiilor și Societătii Informaționale, Alexandru Petrescu, a reiterat mesajul menținerii unui nivel accesibil al licențelor 5G: „Nu îmi doresc să creăm o disponibilitate redusă a pachetelor de frecvență. Nu este o abordare bună pentru că o alocare minimală de spectru va crește artificial prețul licențelor, în detrimentul capacității operatorilor.“

Un alt subiect conex abordat de către ministrul Alexandru Petrescu a fost cel al recentelor modificări aduse Ordonanței de Urgență 114: „OU 114 a reprezentat un prilej bun pentru a readuce în discuție o serie de probleme sistemice, și mă refer în special la clauza care prevede penalități pentru construcțiile de infrastructură de telecomunicații realizate fără avize și autorizații. Din discuțiile avute am înțeles că este nevoie de o perioadă de timp pentru ca toți operatorii să revină în întregime în zona conformității. Lucru care nu poate fi însă realizat doar de către ei, principalul motiv pentru care au ajuns în această situație fiind lipsa de răspuns și cooperare a administrațiilor publice locale. De aceea, am hotărât suspendarea clauzei până la 1 septembrie 2019, timp în care vom lucra la standardizarea și simplificarea pachetului de avize și autorizații necesare construcțiilor specifice rețelelor de telecomunicații. Ulterior, ne vom întoarce în Guvern cu propuneri ce țin atât de partea de standardizare și simplificare a procesului de obținere a avizelor și autorizațiilor necesare, cât și cu alte posibile amendamente pe ceea ce prevede OU 114 în forma sa actuală, care trebuie însă mai bine fundamentate.“

La rândul său, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a adus lămuriri asupra stadiului în care se află Strategia națională 5G: „Etapa de dezbatere publică care s-a încheiat ne-a permis să preluam contribuții importante din piață. În forma sa actuală, strategia reprezintă un efort comun al pieței și al factorilor de reglementare și guvernamentali. Procesul de elaborare a strategiei se va finaliza prin emiterea unei Hotărâri de Guvern, pe care ne așteptăm să o avem până la debutul efectiv al licitației.“

Președintele ANCOM a prezentat și măsurile prevăzute pentru alocarea excedentului monetar de care reglementatorul dispune în urma colectării taxei de utilizare a spectrului de frecvențe și a noii taxe de monitorizare de 3%: „Intenționăm să finanțăm din aceste sume colectate din piață o serie de proiecte publice conexe sectorului telecom. Este o idee mai veche pe care am anunțat-o la ediția precendentă a Zilei Comunicațiilor, și am scris deja, împreună cu MCSI, un proiect prin care putem reîntoarce banii în industrie.“

“Cea de a 23-a ediție a expo-conferinței naționale Ziua Comunicațiilor a inclus, pe lângă tradiționala sesiune rezervată furnizorilor de echipamente telecom, si un panel dedicat soluțiilor I oTși tehnologiilor AI (prezentate de către reprezentanții Forumului pentru Inteligență Artificială și Robotică – FAIR), precum și un stand al echipei Quantum Robotics, câștigătoarea competiției internaționale First Tech Challenge de anul trecut.