Internet/Telecom — April 6, 2019 at 6:21 pm

Piața de servicii web devine tot mai activă în condițiile domeniilor .ro cu plata anuală

by

imagine clubitcÎn anul 2018, în mediul online din România s-a consemnat o schimbare destul de importantă: domeniiile locale, cele de tip .ro, cele mai populare de altfel în țara noastră, au intrat în sistemul de plata anuală pentru reînnoire. Schimbarea s-a produs după mult timp în care domeniile web de acest tip erau rezervate pe termen nedeterminat în urma unei plăți unice inițiale.

Schimbarea s-a dorit pe de o parte pentru ca autoritatea responsabilă în domeniu să încaseze mai mulți bani în mod constant, iar pe de altă parte pentru ca multe domenii web să nu mai rămână blocate de utilizatori care de fapt nu le folosesc. Se estimează că în următorii 1-2 ani multe alte domenii cu denumiri foarte atractive vor deveni din nou disponibile pentru a fi rezervate.

Pentru posesorii de domenii web, schimbarea a mai generat ceva demn de consemnat: o legătură mai profundă între administratorii de website-uri online (de la bloguri la magazine online și website-uri de afaceri) și providerii de servicii web. Căutând din nou oferte pentru domenii web, proprietarii de website-uri au devenit mai ușor de influențat în a schimba și furnizorii de hosting ori de soluții de securitate web.

Acest context nu poate fi decât de bun augur pentru piața locală de servicii web, căci s-a intensificat concurență reală, iar serviciile de calitate mai bună sunt mai bine poziționate nu numai prin prisma prețului. Practic, domeniul a devenit mai vizibil, interesul proprietarilor de website-uri pentru a alege soluții cât mai bune s-a (re)activat. Nu întâmplător, unii provideri de servicii web și-au intensificat eforturile de promovare, dar și investițiile. Un element demn de menționat este abordarea directă a pieței locale de către o firmă (românească!) consacrată în anii trecuți pe piețele globale – găzduire web thc.ro..

În prezent, domeniile web de tip .ro se pot rezerva la prețuri ce variază în jurul valorii de 10 euro + TVA / an. Plata se poate face evident și pe mai mulți ani, însă cei care au un număr mare de domenii optează de obicei pentru plata anuală, din motive de cash flow.

Că și până acum, domeniul în sine este același indiferent de resellerul cu care se colaborează. Însă adesea domeniile sunt luate la pachet cu servicii de hosting, adevărata miza pentru firmele din domeniu. Magazinele online și alte website-uri mari consumatoare de resurse de hosting pot alege servere dedicate și alte soluții premium.

Pe măsură ce mediul online a devenit mai profesionist și mai competitiv, piața de servicii web s-a maturizat în România. Prețul este în continuare un criteriu important pentru alegeri, însă tot mai mult contează reputația furnizorului de servicii, imaginea acestuia, garanțiile pe care le oferă, serviciile cu valoare adăugată – mai ales în zona de asistență non stop.

Mediul e-commerce este cel care a dinamizat cel mai mult domeniul serviciilor web, pentru că magazinele online depind în mod direct de calitatea acestor servicii, mai ales în perioade precum Black Friday, când limitele furnizorilor sunt testate la maximum. Soluțiile tehnice trebuie să fie așadar de înaltă calitate astfel încât clienții magazinelor online să aibă toate condițiile necesare unei experiențe de shopping cât mai plăcute și simple.